Удружење новинара Републике Српске: Срамно што политичари новинаре називају издајницима и исмијавају им плате

Глас Српске
Удружење новинара Републике Српске: Срамно што политичари новинаре називају издајницима и исмијавају им плате

БАЊАЛУКА - Удружење новинара Републике Српске осудило је изјаву посланика Савеза независних содијалдемократа (СНСД) у Парламенту Босне и Херцеговине Сање Вулић којом је, како су навели из Удружења, на понижавајући начин алудирала на ниске плате медијских радника.

"Госпођицу Вулић подсјећамо да је оваква изјава и бахато понашање од изабраног представника срамно у било којем тренутку, за било које занимање, а поготово у периоду кризе у којој немали број наших колега страхује да ће остати и без овако мизерно плаћеног посла, без којег политичари као она не би могли доћи до бирача", саопштено је из Удружења новинара РС.

Осим тога, Удружење сматра да је крајње недопустиво што предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, упркос негодовању Удружења новинара Републике Српске и даље Радио-телевизију БН назива "издајничким медијем".

"Недвосмислено осуђујемо и то што новинарски рад наше колегинице са Н1 телевизије исти ставља у контекст политичког ангажмана њеног најближег сродника. Не можемо ни замислити тежу увреду за раднике Радио-телевизије Републике Српске и Алтернативне телевизије од ријечи посланика Српске демократске странке у Народној скупштини Републике Српске Милана Тубина, да су ове медијске куће, како је пред камерама рекао, фашистичке. Нико нема право да се овако односи према новинарима било које куће, јер међу прозванима на овај начин је велик број потомака жртава Независне Државе Хрватске и њеног усташког режима", наведено је у саопштењу Удружења.

Чланови Удружења од поменутих политичара очекују извињење због ових изјава, а од њихових странака да осуде ријечи и поступке својих колега.

"Позивамо их да својим дјеловањем у институцијама створе амбијент за несметан рад и веће плате медијских радника у Републици Српској", казали су у Удружењу новинара РС.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана