У свијет отишла позитивна слика о БиХ

Ж. Д.
У свијет отишла позитивна слика о БиХ

Сарајево - Годишњи састанак Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Сарајеву имао је велики значај за БиХ, а са овог скупа у свијет је послата позитивна слика о земљи.

Поручили су ово предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић и министар спољне трговине и економских односа у техничком мандату Мирко Шаровић, истакавши да ће БиХ по глави становника имати највеће улагање ЕБРД-а на простору западног Балкана.

Звиздић је истакао да је послије сегмента политичке стабилности и безбједности, за БиХ најважнија економија и стављање људских и природних потенцијала у функцију економског развоја, што је и предуслов за отварање нових радних мјеста путем привлачења директних страних инвестиција.

Он сматра да је веома добра идеја да у региону буде успостављено слободно тржиште радне снаге, посебно за младе, што значи међусобно признавање диплома и пратећих сертификата.

Шаровић је истакао да је важно што је из Сарајева потекла иницијатива о “балканском Шенгену”.

- Неопходна је изградња балканске мреже путева, међусобно признавање диплома и да се у овим земљама путује са личном картом. Увјерен сам да ће та идеја заживјети - рекао је Шаровић. 

Премијер РС Радован Вишковић рекао је за “Глас Српске” да је састанак Одбора гувернера ЕБРД-а у БиХ изузетно важан за Републику Српску.

- Успјели смо да испреговарамо додатних 210 милиона евра за наставак изградње заобилазнице око Добоја на коридору 5Ц, а кандидовали смо и неке пројекте из енергетске сфере, обновљивих избора и надамо се да ћемо у 2019. години имати рекордна улагања - рекао је Вишковић додавши да неформирање Савјета министара “значајно смета” доласку инвестиција.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић рекао је за “Глас Српске” да ЕБРД својим присуством чини значајну компоненту развоја БиХ.

- Овдје су се окупили и лидери западног Балкана и све то показује да ипак идемо путем интеграција у ЕУ, путем раста економије - рекао је Новалић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана