У недјељу у Бијељини и Тузли обиљежавање 30 година од "Тузланске колоне"

Срна
Foto: СРНА

БАЊАЛУКA - У Бијељини и Тузли у недјељу, 15. маја, биће обиљежено 30 година од мучког напада муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли и страдања војника који су, према претходно постигнутом договору, требали да напусте тузланску касарну, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Милуновић је подсјетио да су тада убијена 54 припадника ЈНА, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали су злостављани и мучени. "Муслиманске снаге извршиле су мучки напад на колону ЈНА мимо Женевске конвенције и свих међународних облика правне регулативе рата", рекао је Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Милуновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је у Београду вођен поступак за ратне злочине почињене над припадницима ЈНА у "Тузланској колони" против Илије Јуришића, који је првобитно био осуђен на 12 година затвора, а касније ослобођен оптужнице.

Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ против Изета Смајића било покренуло поступак зато што је пуцао у уста војнику Радовану Крстићу, који је срећом остао жив и данас живи у Бијељини, али је Смајић ослобођен за овај злочин.

"Једино је на годину и шест мјесеци затвора осуђен Иван Колер, и то не због напада на Тузланску колону, већ за малтретирање заробљених и рањених војника", истакао је Милуновић. Милуновић је навео да све ово показује да у правосуђу БиХ постоје два аршина, један за Србе у којима се врло често осуђују на вишегодишње робије по командној одговорности и непосредним извршењима, док су на другој страни углавном ослобађајуће или пресуде са малим затворским казнама за злочине над Србима.

Службеник за односе са јавношћу у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Маја Радетић рекла је да је програмом обиљежавања предвиђено у 8.00 часова у Бијељини окупљање грађана испред Градске управе, а потом у 8.30 часова полазак аутобуса за Тузлу.

Она је навела да је у Тузли од 10.00 до 11.00 часова предвиђена мирна шетња са цвијећем и вјерски помен на Брчанској малти. Према њеним ријечима, након тога је планиран повратак у Бијељину на градско гробље Пучиле, гдје ће код спомен-костурнице у 12.30 часова бити служен парастос и положени вијенци и цвијеће, док је за 12.45 часова предвиђено обраћање званичника.

Обиљежавање 30 година од "Тузланске колоне" организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из засједе.

"Тузланску колону", у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те "Зелених беретки".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана