Тужиоци иду под лупу

В. К.
Тужиоци иду под лупу

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ разматраће анализу процесуирања ратних злочина на нивоу БиХ коју је урадила британски судија Џоана Корнер, потврђено је у тој правосудној институцији.

Анализу је у јуну представила мисија Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у БиХ, а она је показала бројне мањкавости и недостатке у раду на предметима ратних злочина које води Тужилаштво БиХ. Корнерова је у анализи навела да је главни тужилац БиХ опсједнут настојањем да оствари повољне резултате у статистичком смислу, због чега је пажњу усмјеравао на једноставније предмете науштрб процесуирања високорангираних особа осумњичених за злочине. Указано је и на друге пропусте у раду Тужилаштва БиХ, попут лоших истрага и оптужница, затрпавања тужилаца великим бројем предмета и гурања у ватру неискусног кадра.

- Извјештај ће бити разматран - казали су кратко у ВСТС-у, не прецизирајући када ће то бити учињено.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур казао је за "Глас Српске" да је о анализи причао са многима из правосуђа, па и из Тужилаштва БиХ, али не и са главним тужиоцем Гораном Салиховићем.

- Анализа је стручна и конкретна, а препоруке су практичне и драго нам је што идемо даље са тако важним питањима - рекао је Мур наводећи да он нема ауторитет ни право да намеће рјешења у пракси.

Колегијум Тужилаштва БиХ је одбацио анализу оцијенивши је неутемељеном, неистинитом, паушалном и злонамјерном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана