Тужилаштво није раздвојило сложене од мање сложених предмета

Срна
Тужилаштво није раздвојило сложене од мање сложених предмета

Сарајево - Бивши предсједник Надзорног тијела за праћење примјене Стратегије за рад на предметима ратних злочина у БиХ Милорад Новковић рекао је данас у Сарајеву да ни седам година од усвајања Стратегије Тужилаштво БиХ није јасно раздвојило сложене од мање сложених предмета.

Говорећи као свједок одбране у дисциплинском поступку против бившег тужиоца Тужилаштва БиХ Муниба Халиловића, Новковић је истакао да Надзорни одбор од 2009. године континуирано врши притисак на Тужилаштво БиХ да приоритетно ради на сложенијим предметима.

"Стратегија је обавезујући документ. Она је и усвојена управо јер је постојала бојазан да тужиоци бирају лакше предмете, а остављају теже, а тежи су они за које је заинтересована јавност и који могу довести до помирења. Да сам ја тужилац, прво бих се бавио сложеним предметима, а ове мање осјетљиве бих оставио за касније. За њих Стратегија и предвиђа дужи рок од 15 година, у односу на седам за сложене", појаснио је Новковић.

У Халиловићеву корист свједочила је и тужилац Тужилаштва БиХ Весна Будимир, која је рекла да је у периоду док је руководила Одјељењем за ратне злочине од 2010. до 2014. године инсистирала да се ради на сложенијим предметима ратних злочина, пренио је БИРН.

Сам Халиловић је рекао да је пријава против њега поднесена зато што се није бавио мање сложеним, већ најосјетљивијим предметима.

Према његовим ријечима, то је напад на Стратегију за процесуирање ратних злочина, која управо налаже процесуирање најсложенијих предмета у Тужилаштву БиХ.

Халиловић је у уводном излагању рекао да се од 2008. године, када је усвојена Стратегија, врши притисак на Тужилаштво БиХ да се раде само најосјетљивији и најтежи предмети.

"Ако прогоните неког ко спроводи Стратегију, а не оне који раде другачије и баве се мање сложеним предметима, то је порука свим тужиоцима. Ако се прихвати овај поступак против мене, биће смијешна свака будућа упутства Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ Тужилаштву БиХ да се приоритетно бави сложенијим предметима", објаснио је Халиловић.

Дисциплински тужилац ВСТС-а Мирза Хаџиомеровић уложио је материјалне доказе, појаснивши да се у њима види да је Халиловић пропустио да ради на једном предмету ратног злочина који му је био додијељен.

Међу доказима, Хаџиомеровић је уложио и допис Тужилаштва БиХ из јула и рекао да се у њему наводи да су сложени предмети на којима је Халиловић радио у периоду између 2007. и 2013. године "само дјелимично окончани".

На овом рочишту, у корист Халиловића требало је да свједочи бивши главни тужилац Милорад Барашин, али он није приступио.

Датум наставка дисциплинског поступка биће накнадно објављен, када ће Барашин бити поново позван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана