Тужилаштво БиХ годинама шути о рекордној запљени хероина

nezavisne.com
Тужилаштво БиХ годинама шути о рекордној запљени хероина

Сарајево, Бањалука - Дуже од двије године Тужилаштво БиХ не саопштава јавности шта је с истрагом о проналаску 82 килограма хероина у складишту једне зеничке фирме, нити има било каквих информација о том случају и у којој је фази истраге.

Као и неколико пута до сада, на конкретно постављена питања послата Тужилаштву БиХ још 10. јула нисмо добили никакав одговор, а за разлику од прије годину дана, овога пута нису чак ни написали да је “истрага у току”. У овом случају јавности нису саопштене никакве информације од тога како се зове фирма у којој је пронађена рекордна количина дроге па до тога ко су осумњичени, испитани...

“Било је још таквих случајева и ово није први пут, али се најдуже ћути. Ради се о највећој количини заплијењене дроге, што свакако отвара сумњу да су они који су радили на томе умијешани у ту причу или су неспособни да истрагу доведу до краја. Тужилаштво БиХ је најодговорније у свој тој причи јер оно руководи комплетном истрагом, о којој ми данас не знамо ништа, што је недопустиво. Било је и других истрага, али се увијек саопштавао минимум информација које треба да задовоље јавност”, рекао је Никола Морача, дугогодишњи новинар црне хронике.

Наглашава да је чудно и то што хероин који је пронађен није праћен како би се дошло до крајњих “купаца”, а што се у оваквим случајевима подразумијева, већ је пресјечен ланац његове испоруке без осумњичених, ухапшених и оптужених, што свакако баца додатну сумњу на цијели случај.

Иначе, рекордна количина херона, тачније око 82 килограма, пронађена је у просторијама једне фирме у Зеници, а “роба” за коју се касније испоставило да је дрога у БиХ је стигла из Бугарске. Дрогу су открили службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, мада су се касније појавиле гласине да је дрога пронађена захваљујући оперативном раду Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

Из неколико званичних саопштења у овом случају може се закључити да су на основу прикупљених обавјештајних информација службеници УИО 19. јула 2017. године извршили контролу пошиљке и том приликом открили већу количину материје која је подсјећала на хероин. Касније су се појавиле информације да је та дрога случајно пронађена, што нису искључили ни неки безбједносни стручњаци, истовремено истичући да доста тога “не штима” у цијелој причи.

Из неколико разговора појединци су, додуше незванично, покушали проналазак хероина и ћутање Тужилаштва БиХ оправдати неком широм европском акцијом, мада и у том случају након двије године требало би да буду познати неки резултати. Посебно је занимљиво то што је јавност о проналаску 82 килограма хероина упозната неколико дана након што је та дрога пронађена, а што није био случај у ранијим и каснијим акцијама у вези са дрогом с обзиром на то да се одмах након запљене безбједносне агенције “похвале” акцијом и проналаском.

Поред УИО и Тужилаштва БиХ, у проналазак хероина укључила се и СИПА, из које су неколико пута до сада рекли да се за све информације у вези са тим случајем обратимо Тужилаштву БиХ које води истрагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана