Тим правника истражује напад на затворенике

Горан Маунага
Тим правника истражује напад на затворенике

Зеница - Тим правника Канцеларије омбудсмана за људска права БиХ започео је провјере у зеничком затвору како би биле утврђене чињенице о нападу на тројицу српских затвореника који је на Васкрс извршила група бошњачких затвореника међу којима је било и вехабија.

На највећи хришћански празник брутално су претучени Ненад и Предраг Бајић и Синиша Бабић.

Снежана Бајић, супруга Предрага Бајића, рекла је "Гласу Српске" да ју је омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић обавијестио да њихови правници провјеравају околности напада. Митровић је раније изјавио да ће бити спроведена опсежна истрага.

Бајићева, која је захтијевала да њен тешко претучени муж буде смјештен у болницу, каже да је он из затворског стационара јуче накратко враћен у зеничку болницу.

- У болници му је урађен ЦТ главе, а онда је поново враћен у затвор. Има фрактуру лобање, разбијени су му нос и зуби и требало би да буде збринут у болници. Захтијевам да га прегледају љекари у РС и да добије адекватну медицинску помоћ - каже Бајићева.

Жељка Зорић, супруга затвореника Душка Зорића, каже да је њен муж након њеног јавног иступа јуче затворен у самицу.

- Невјероватно је да са њим поступају идентично као са онима који су брутално претукли тројицу српских затвореника. Бринем за његов живот - каже Зорићева.

Додала је да не може да разумије зашто министар правде ФБиХ Мато Јозић и управник зеничког затвора Хидајет Јабанџић још нису изнијели чињенице у вези са нападом. Њено мишљење дијели и адвокат Милан Романић истичући да одговорни знају шта се догађало иза решетака зеничког затвора и због чега су нападнути Срби.

- Ако ништа друго, требало би да кажу како је могуће да у затвору нека група затвореника упадне у просторије код других и да их претуче поред стражара и надзорника. Ако затворско особље није било на својим радним мјестима, одговорни треба да их санкционишу и утврде зашто нису радили свој посао - каже Романић.

Извор "Гласа Српске" близак Министарству правде ФБиХ казао је да Јозић није дао ни сагласност министру правде РС Антону Касиповићу да посјети претучене Србе. Касиповић, Јозић и Јабанџић јуче нису одговарали на телефонске позиве.

Споразум

Предсједник Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине РС Слободан Протић и Љубинко Митровић изјавили су да министарства правде РС и ФБиХ треба хитно да потпишу споразум који ће омогућити да осуђеници буду премјештени из затвора из једног у други ентитет.

Тиме би били избјегнути напади какав се догодио у зеничком затвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана