Сви осим Билта изабрани мимо правила

Дарко Момић
Сви осим Билта изабрани мимо правила

БАЊАЛУКА - Анекс 10 или прецизније Споразум о цивилном спровођењу Дејтонског мировног споразума, који говори о улози високог представника каже да “због комплексности с којима су суочене, стране захтијевају постављање високог представника у БиХ који ће бити именован у складу с релевантним резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација (СБ УН)”.

Као “стране” које “захтијевају” постављање високог представника прецизно су наведене Република БиХ, Република Хрватска, Савезна Република Југославија, ФБиХ и Република Српска. То практично значи да шеф ОХР-а може да буде именован само уз захтјев наведених страна и сагласност СБУН, али у складу са Анексом 10 постављен је само први високи представник у БиХ Карл Билт. Сви његови насљедници од Карлоса Вестендорпа до актуелног Валентина Инцка именовани су на приједлог фамозног Управног одбора Савјета за имплементацију мира (ПИК), а не на захтјев страна, међу којима је и Република Српска.

О овоме ће на данашњој посебној сједници заказаној на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика расправљати и Народна скупштина Републике Српске. Његов савјетник за правна питања Милан Тегелтија каже да је високи представник у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума производ хтијења, тражења и сагласности страна потписница, на основу чега га именује СБ УН.

- Без тог захтјева и сагласности страна потписница, што Република Српска без икакве дилеме јесте, СБ УН не би могао именовати високог представника. Како је то рекао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, само је први високи представник Карл Билт именован на прописан начин - каже Тегелтија.

Према његовим ријечима, високи представник се странама потписницама не може наметнути мимо њихове воље, тако да свако ново именовање високог представника тражи нови захтјев, односно сагласност страна.

- Именовање новог високог представника не може се посматрати као проста персонална промјена на челу Канцеларије високог представника (ОХР), која постоји независно од именованог лица. Свако ново именовање високог представника мора бити снабдјевено претходним захтјевом, односно сагласношћу страна потписница како предвиђа Анекс 10 - каже Тегелтија.

У материјалу који је достављен посланичким клубовима за данашњу посебну сједницу Народне скупштине РС, наведено је да “високи представник повремено погрешно тврди да има више засебних извора овлашћења - Анекс 10, закључке УО ПИК-а и резолуције СБ УН”.

- Стварност је, међутим, да Анекс 10 дефинише тек његове задатке, да УО ПИК-а никада није располагао правом да уређује или дефинише мандат и овлашћења високог представника, а да СБ УН никада није усвојио допуне овлашћења високог представника из Анекса 10 - пише у материјалу за посебну сједницу, која ће имати само једну тачку дневног реда - Оцјена рада високог представника, примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника.

У прилог тврдњама о непрецизно дефинисаном начину избора високих представника иде и изјава бившег шефа делегације Европске комисије у БиХ Димитриса Куркуласа, који је изјавио да “нема прецизне процедуре, већ одлуку доноси ПИК, а приједлоге могу изнијети све чланице”.

Почетак посебне сједнице заказан је за 12 часова.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је јуче послије скупштинског Колегијума да ће уводно обраћање о теми имати Додик.

Додик је недавно изјавио да очекује да Народна скупштина Републике Српске усвоји закључак о неприхватању именовања новог високог представника у БиХ, уколико оно буде спроведено на незаконит начин као што је то био случај са већином досадашњих.

Русија

Из Амбасаде Руске Федерације у БиХ потврђено је да је канадски дипломата Јозеф Инграм кандидат за новог високог представника.

- Потврђујемо примање обраћања у којем је као потенцијални кандидат за новог високог представника у БиХ означен канадски дипломата Јозеф Инграм. Став Руске Федерације у вези са затварањем ОХР-а остаје непромијењен - наведено је у одговору на наша питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана