Шверцовали и возило за голф терен

Данијела Бајић
Шверцовали и возило за голф терен

БАЊАЛУКА - Кућански апарати, арома и опрема за наргилу, парфеми, колекционарски новчићи, лепезе, оружје, као и фото-албуми само су дио плијена цариника, који су лани путници покушали да прошверцују преко границе, а најчешће уз изговоре да нису знали да се спорни предмет налази код њих или да је у питању нека грешка.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, држављани БиХ и странци су прошле године преко границе незаконито покушавали да пренесу све и свашта, па су тако службеници открили и одузели одређене количине одјеће и обуће, затим наочаре, сатове, чамце, намјештај, али и необичне ствари попут снијег спреја и возила за голф терен.

Вриједност одузете робе, истакли су у УИО БиХ, износи више од 7,8 милиона КМ, а највише је одузето дувана и цигарета, текстила, путничких возила, ауто-дијелова, машина и алата. Робу, објашњавају у УИО БиХ, шверцери сакривају на свим мјестима.

- Робу коју покушавају прокријумчарити најчешће сакривају унутар робе која је пријављена за увозно царињење, а када се то открије најчешћа оправдања су: "Нисмо знали да се то уопште ту налази", "Вјероватно је нека грешка", "Заиста, не знам о чему се ради" и слично - казали су у УИО БиХ.

Додали су да све заплијењене ствари имају статус привремено одузете робе, а коначну одлуку о томе шта ће се десити с њом доноси надлежни суд у сваком појединачном случају.

- Наиме, када цариници одузму робу због покушаја незаконитог увоза, покреће се прекршајни или кривични поступак. У сваком појединачном случају чека се на коначну одлуку надлежног правосудног органа у којој се детаљно дају и упуте УИО о поступању с одузетом робом. Неку врста робе уништавамо, најчешће цигарете, док за ону робу за коју постоје услови да буде продата, организујемо аукције, лицитације и директне продаје - објаснили су у УИО.

Новац добијен од продаје те робе уплаћује се, кажу, на рачун УИО и расподјељује се државним институцијама, ентитетима и Брчко дистрикту, са свим осталим приходима од индиректних пореза. 

- Роба коју УИО одузима представља робу која је прокријумчарена у царинско подручје БиХ, дакле ријеч је о роби страног поријекла за коју нису плаћене увозне дажбине, а то су царина и ПДВ те акциза ако се ради о акцизним производима - нагласили су у УИО.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац рекао је да неки становници покушавају да остваре што већу зараду, а један од начина јесте свакако да избјегну плаћање пореза, акциза и других обавеза које прописи налажу.

- Те активности се интензивирају у условима економске кризе кад људи остају без посла и неким ванредним околностима, када стандард већине грађана падне до мјере која је неподношљива па тада покушавају да на неки начин обезбиједе своју егзистенцију - објашњава Грабовац.

С друге стране, Грабовац додаје да посебан ударац економији задају "велики играчи" који увозе огромне количине различите врсте робе, а при томе избјегавају акцизе. 

- Зато би државни органи и законодавци који прописују висину акциза, требало да воде рачуна да висина пореза и других давања држави не буде много већа у односу на земље у окружењу, јер што су веће разлике у тим стопама то је и могућност зараде већа - рекао је Грабовац.

Кокаин

У УИО БиХ истичу да је у јануару ове године вриједност укупно одузете робе 10,9 милиона КМ, што је више него у цијелој прошлој години.

- Разлог је велика вриједност кокаина који су пронашли и привремено одузели наши службеници - казали су у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана