Све мање домаћих производа на рафовима

Анита Јанковић-Речевић
Све мање домаћих производа на рафовима

Бањалука - Производња у прехрамбеној индустрији у РС лани је смањена за 2,3 одсто у односу на годину раније, што показује да овај и сектор пољопривреде и даље одликује несразмјерно велики потенцијал и остварени резултати пословања.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наводе да прехрамбена индустрија учествује са свега 10,86 одсто у прерађивачкој индустрији. Навели су да у прехрамбеној производњи предњаче мљекарска и месна индустрија, те да Српска располаже значајним прехрамбеним капацитетима, али да се овај сектор суочава са дуготрајним и бројним проблемима.

- Суша је прошле године негативно утицала на цјелокупну биљну производњу. Смањен је и принос и квалитет воћа, а суша се одразила и на сточарску производњу - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да је директна посљедица тога раст цијена примарних пољопривредних сировина, али и финалних прехрамбених производа. Истакли су да се до краја ове године процјењује раст прехрамбене производње за око 1,5 одсто, те у области производње пића око 2,5 одсто. Додају да у посљедње три године производња млијека и млијечних производа има тенденцију раста од 3,5 одсто, али да се структура прераде није значајније мијењала.

У Министарству пољопривреде истичу да је производња меса лани премашила 530 милиона КМ, те да би ове године месна индустрија могла донијети више новца.

- Највећи проблем је у свињогојству јер производња свињског меса у континуитету не задовољава потребе месно-прерађивачке индустрије у РС ни квалитетом ни квантитетом. Све произведене количине остају на тржишту РС и БиХ - рекли су у Министарству пољопривреде.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је неопходно ускладити спољнотрговинску политику БиХ и подстицајну политику у ентитетима како би прехрамбена и пољопривредна производња стале на зелену грану.

- Српска располаже квалитетним земљиштем и погодном климом за узгој свих врста пољопривредних производа и трудимо се да створимо потенцијал за квалитетан производ, али сав рад и труд ремети неконтролисани увоз - рекао је Маринковић. Додао је да је највећи јаз између производње и прераде присутан у месној индустрији такође због неконтролисаног увоза говеђег и свињског меса, наводећи да ће пољопривредници у наредном периоду интензивирати разговоре са прерађивачима како би добар дио домаћих сировина завршио у прерађивачком сектору, због обостране добробити, али и због потрошача, како би знали шта једу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана