Сумњиве путнике стављају под контролу

Дарко Момић
Сумњиве путнике стављају под контролу

Сарајево - Министарство безбједности БиХ припремило је споразум о сарадњи са Министарством унутрашње безбједности САД који ће омогућити БиХ да се припреми за долазак сумњивих путника на било који аеродром у БиХ, сазнаје “Глас Српске”.

На дневном реду 167. сједнице Савјета министара, чији је наставак заказан за данас, налази се и закључак којим се Министарство безбједности обавезује да Предсједништву БиХ у даљу процедуру достави споразум о сарадњи између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашње безбједности САД у вези са употребом путничких информација.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић, који би уз сагласност Предсједништва БиХ требало да буде потписник тог споразума, открио је за “Глас Српске” о чему се конкретно ради и каже да ће споразум допринијети укупној безбједности БиХ и свих њених грађана, јер ће бити унапријеђена сарадња у борби против транснационалног криминала, међународног тероризма и потенцијалних пријетњи по безбједност. Он објашњава да се потписивањем споразума омогућава тијелима надлежним за граничне провјере да добију податке о путницима прије њиховог доласка на наше аеродроме.

- Када неко у било којој земљи која има потписан овакав споразум са САД чекира или резервише себи авионску карту за БиХ, ми ћемо одмах имати податке о коме се ради и да ли може бити потенцијална пријетња. То омогућава АПИ систем, за чије успостављање ћемо захваљујући овом споразуму добити техничку помоћ. БиХ је сиромашна земља да би могла сама да успостави такав информациони систем и зато предлажемо Предсједништву БиХ да одобри потписивање споразума са Американцима, који ће сносити све трошкове - каже Мектић.

Према његовим ријечима, давањем одобрења и потписивањем споразума БиХ ће направити још један корак у глобалној борби за безбједност.

- Сигуран сам да нико неће бити против овог споразума, зато што ће нам он, између осталог, омогућити да на вријеме сазнамо и ако се неко од оних који су одавде отишли на страна ратишта, а о којима имамо податке, спрема за повратак у БиХ - каже Мектић.

Ефикасност

Драган Мектић тврди и да се у Министарству безбједности ради на нацрту закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли, који треба да допринесе ефикаснијем раду граничних органа.

- Ми радимо на припреми и утврђивању нацрта тог закона како би он у нормативном, финансијском и сваком другом смислу био потпуно јасан и децидиран - каже Мектић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана