Сукоб у Украјини: Зеленски признао да су се украјинске снаге повукле из Лисичанска

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Зеленски признао да су се украјинске снаге повукле из Лисичанска

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 130. дан. Локални гувернер саопштио је да су најмање три особе погинуле, а десетине стамбених зграда оштећене у руском граду Белгороду.Руски министар одбране Сергеј Шојгу обавијестио је предсједника Русије Владимира Путина о, како је наведено, "ослобађању самопроглашене Луганске Народне Републике". Украјински предсједник Володимир Зеленски признао је да су се украјинске снаге повукле из Лисичанска у Донбас.

22.40 - Подољак одговорио Пескову условима Кијева

Савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Михаил Подољак изнио је вечерас списак захтјева за наставак преговора са Русијом, након што је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да ће Кијев, да би склопио мир, морати да прихвати руске захтјеве, укључујући признање Крима као руске територије и уступање Доњецке и Луганске области.

Подољак је на свом „Твитер“ налогу навео да су ти услови тренутни прекид ватре, повлачење руских трупа из Украјине, повратак киднапованих грађана, екстрадиција ратних злочинаца, механизам репарације и признавање суверених права Украјине.

-Руска страна је добро упозната са нашим условима. Песковљев шеф не треба да брине: доћи ће вријеме када ћемо их поправити на папиру - нагласио је он.

22.30 - Зеленски признао да су се украјинске снаге повукле из Лисичанска

Украјински предсједник Володимир Зеленски признао је вечерас да су се украјинске снаге повукле из Лисичанска у Донбасу, али је и обећао да ће вратити контролу над тим подручјем, "захваљујући тактици војске и изгледима да ће стићи ново, побољшано наоружање".

-Ако команданти наше војске повлаче људе са одређених тачака на фронту, гдје непријатељ има највећу предност, а то се односи и на Лисичанск, то значи само једно - поручио је Зеленски вечерас у видео обраћању, преноси Ројтерс.

Како је рекао украјински лидер, украјинске снаге ће се вратити захваљујући повећању снабдијевања савременим наоружањем.

21.39 – Песков: Украјина мора да прихвати руске захтјеве да би склопила мир

Да би Украјина склопила мир, мораће да прихвати руске захтјеве, укључујући признање црноморског полуострва Крима као руске територије и уступање Доњецке и Луганске покрајине, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је за државну телевизију поручио да западне земље спречавају мировне преговоре са Украјином и тиме продужавају сукоб у тој земљи, преноси агенција РИА Новости.

-У овом тренутку западне земље су ставиле све своје опкладе на наставак рата - рекао је портпарол Кремља.

Позивајући се на изјаве западних политичара који су рекли да не желе да присиљавају Украјину да преговара, Песков је рекао да Запад под вођство САД није дозволио Украјини да "размишља о миру, нити да разговара о томе".

-Без обзира на то, тренутак за преговоре ће доћи - поручио је Песков.

19.15 - Кијев:Снаге Украјине повукле се из Лисичанска

Украјинске снаге биле су приморане да се повуку из источног града Лисичанска, последњег упоришта Кијева у Луганској области, саопштила је украјинска војна команда.

-Наставак одбране града довео би до фаталних посљедица. Како би се сачували животи бранилаца Украјине, донијета је одлука о повлачењу"- наведено је у саопштењу објављеном на друштвеним мрежама, преноси Ројтерс.

18.42-Зеленски: И даље се води битка за Лисичанск

Украјински предсједник Володимир Зеленски негирао је данас да су руске снаге у потпуности заузеле Лисичанск, посљедње упориште украјинских снага у Луганској области.

Зеленски је на конференцији за новинаре са аустралијским премијером Ентонијем Албанизом рекао да се и даље води битка за Лисичанск, град у Луганској области над којим Русија тврди да је преузела контролу, преноси АП.

18.37- Албанезе: Украјини 34 оклопна возила, забрана увоза руског злата

Аустралијски премијер Ентони Албанезе изјавио је данас у Кијеву да ће та држава Украјини обезбиједити 34 додатна оклопна возила и забранити увоз руског злата.

На заједничкој конференцији за медије са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, Албанезе је рекао да ће Аустралија увести санкције и забрану путовања за још 16 руских министара и олигарха, чиме ће укупан број особа које су се нашле под аустралијским санкцијама попети на 843, преноси агенција Ројтерс.

Најавио је да ће Аустралија Украјини дати још 14 оклопних транспортера и 20 возила "Бусхмастер".

18.19- Захарова:Француска нарушила повјерљивост разговора Путина и Макрона

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је, коментаришући разговор предсједника Француске и Русије Емануела Макрона и Владимира Путина који је снимио француски режисер Ги Лагаш, а чији су транскрипт објавили француски медији, рекла да то показује како у Француској тумаче ријеч "дипломатија".

Захарова је у интервјуу за телевизију Русија-1 оценила да је Париз нарушио повјерљивост разговора између двојице лидера

-Када се воде разговори на највишем нивоу, природно, то је повјерљиво, то су природно разговори иза затворених врата. Испоставило се да су прије неколико мјесеци, када је Макрон позвао руског предсједника, цијели разговор забележили новинари, који су га снимали. Ово је примјер да они овако тумаче реч дипломатија - рекла је Захарова, преноси ТАСС.

Захарова је оцијенила да је ријеч о потезу без преседана, додају РИА Новости.

Француски режисер Ги Лагаш снимио је документарни филм "Предсједник, Европа рат" који се бави дипломатским покушајима Макрона да реши украјинску кризу, укључујући његовим разговорима са руским председником и другим лидерима.

17.40 – Патријарх Кирил: Негативан однос Запада према Русији посљедица зависти

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил рекао је да је садашњи негативан однос према Русији у западном свијету посљедица зависти.

-Многи данас устају против наше отаџбине која никоме није учинила ништа лоше. Устају, не зато што смо лоши, већ зато што смо другачији, а та различитост Русије изазива осјећај љубоморе, зависти и негодовања - рекао је патријарх Кирил након литургије у калињинградској цркви Кирила и Методија.

Патријарх Кирил је навео да су огромне снаге и средства уложена у "преформатирање Русије", али да у томе нису успјели, преноси "Спутњик".

-Наравно, многи би жељели, како сада кажу, да нас преформатишу. Али нису успјели. Иако су огромне снаге и средства уложене у преформатирање Русије. Она, како је била, тако је и остала - Света Русија. Дај Боже да тако буде и убудуће - закључио је патријарх Кирил.

17.17 - Руске дипломате напуштају Бугарску

Дипломате и запослени у руској амбасади у Софији, који су у Бугарској проглашени за персоне нон грата, напуштају ту земљу, изјавио је портпарол Амбасаде за ТАСС.

-Процедуре пасошке и царинске контроле су завршене. Укрцавају се у два авиона. Око 160 људи, међу којима су дипломате, техничко особље и чланови њихових породица, одлази из Софије у Москву - изјавио је неименовани службеник руске амбасаде у Бугарској, преноси ТАСС.

Бугарске власти су 28. јуна ове године објавиле одлуку да протјерају 70 руских дипломата и припадника техничког особља руске Амбасаде.

Међу њима су министар-савјетник руске амбасаде Филип Воскресенски, генерални конзули у Варни и Руси Владимир Климанов и Андреј Громов и директор Руског информативно-културног центра Јуриј Макушин, јавља руска агенција.

Због недостатка особља, конзуларна служба Амбасаде и Генерални конзулат Русије у Варни обустављају рад.

17.00-Лавров: Лондон покушава да пронађе изговор за улазак у Црно море

Лондон покушава да пронађе изговор да британска морнарица уђе у Црно море и почне да предводи скоро све процесе за пребацивање жита из лука које је минирала Украјина, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

-Уколико се обрати пажња на изјаве британског премијера Бориса Џонсона и министра спољних послова Лиз Трас, јасно се види да покушавају да створе услове и пронађу изговор да морнарица уђе у Црно море и да предводи све процесе за ослобађање лука које су минирали Украјинци и које би требало да деминирају - нагласио је Лавров.

Према његовим ријечима, актуелна криза са храном користи се са разне сврхе, укључујући "оправдање" Украјине и оптуживање Русије за нешто у чему не учествује.

Агенција РИА Новости подсјећа да западне државе оптужују Русију да блокира извоз жита из лука које је минирала Украјина, због чега је испловаљавање немогуће.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да Русија не спречава извоз жита из Украјине и да ће, уколико Кијев деминира луке, бродови моћи без потешкоћа да крену ка отвореном мору.

16.18 - Боднар:Турске власти задржале руски брод са украденим  житом

Турске царинске власти задржале су руски теретни брод који је превозио жито за које Украјина каже да је украдено, изјавио је данас украјински амбасадор у Турској Васил Боднар.

-У потпуности сарађујемо. Брод тренутно стоји на улазу у луку, задржали су га царински органи Турске -  рекао је Боднар на украјинској националној телевизији, пренео је Ројтерс.

Он је казао да ће о судбини брода одлучивати састанак истражитеља у понедјељак.

15.43 - Шолц: безбједносне гаранције Украјини неће бити исте као пуноправном члану

Њемачка разговара са савезницима у НАТО о безбједносним гаранцијама за Украјину у склопу припрема за период након сукоба, али оне неће бити исте као за члана Алијансе, рекао је данас њемачки канцелар Олаф Шолц.

-Разговарамо са блиским пријатељима о питању гаранција које можемо дати. То је процес који траје и јасно је да то неће бити исто као за некога ко је члан НАТО - нагласио је Шолц.

Аналитичари наводе да се Шолц суочава са критикама код куће и у иностранству јер није исказао лидерство током украјинске кризе и не исказује емпатију према суграђанима суоченим са растом инфлације.

Међутим, Шолц истиче да не жели да буде политичар "који сваке седмице нешто обећа а не одржи ријеч у 90 одсто случајева".

Њемачки канцелар изразио је озбиљну забринутост због утицаја раста цијене енергената али је нагласио да власти морају да изврше процјену посљедњег пакета финансијске помоћи прије него што одобре нови.

14.46 - Градоначелник:Снажно гранатирање Славјанска, много жртава

Град Славјанск, на истоку Украјине, снажно је гранатиран из вишецjевних ракетних бацача, много људи је погинуло и рањено, изјавио је данас градоначелник Вадим Љах.

-Има 15 пожара. Много је погинулих и рањених - навео је Љах на Телеграму, преноси Ројтерс.

Он је додао да је то најснажније гранатирање Славјанска у посqедње врijеме, наводи Ројтерс.

14.32 - Захарова: Кијев покушава да испровоцира Москву да узврати

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова сматра да удари украјинских снага по стамбеним квартовима имају за циљ да покушају да испровоцирају Москву да узврати таквим ударима.

Захарова је за ТВ Русија 24 рекла да „акције Кијева нису само координиsане са Западом, већ их Запад, највjероватније, подстиче“, преноси РИА Новости.

-То се ради како би нас приморали да узвратимо таквим ударима, а затим још више ширили антируску хистерију - казала је Захарова.

13.33 - Кијев:Лисичанск није под потпуном контролом руских снага

Град Лисичанск није под „потпуном контролом” руских снага, упркос супротним тврдњама Москве, изјавио је данас портпарол украјинског министарства одбране Јуриј Сак за BBC.

-За Украјинце је очување људских живота главни приоритет, тако да се понекад повлачимо из одређених области како бисмо их касније могли поново заузети - навео је Сак и додао да је ситуација у Лисичанку већ дуже врijеме напета и да руске копнене снаге „нон-стоп нападају град“, преноси BBC.

Сак је истакао да регион Донбас неће бити изгубљен ни ако руске снаге заузму цијели Луганск, наводи британска телевизија.

Он тврди да постоје и други велики градови у области Донбаса, посебно у региону Доњецка, који су под контролом украјинских оружаних снага.

-То су градови који су посљедњих дана били мете жестоких ракетних напада, артиљеријског гранатирања, али битка за Донбас још није завршена - истиче Сак, преноси ББЦ.

Сак додаје да је Украјина пуна наде и да добија подршку својих западних савезника, те да ће на крају акумулирати довољно тешке артиљерије и других врста наоружања, што ће јој омогућити да савлада руске снаге.

11.52 - Шојгу обавијестио Путина о ослобођењу" ЛНР

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обавијестио је предсједника Русије Владимира Путина о, како је наведено, «ослобађању самопроглашене Луганске Народне Републике», преносе руске агенције.

Министарство одбране Русије саопштило је да је Шојгу обавијестио Путина о успостављању пуне контроле над градом Лисичанском, преноси Интерфакс.

11.43 - Министарство:Руске трупе потпуно опколиле град Лисичанск

Руске трупе у потпуности су опколиле град Лисичанск на истоку Украјине, саопштило је данас руско Министарство одбране.

-Руске трупе и јединице ЛНР се сада боре унутар Лисичанска и у потпуности су поразиле опкољеног непријатеља - наводи се у саопштењу.

Министарство је навело да су опкољена села око Лисичанска - Верхњекаменка, Золотарјовка и Белогоровка, као и да је затворен обруч око тог града.

Како руски медији преносе, руске снаге се сада боре са украјинском војском унутар града.

Јуце су заузета поједина насеља у околини Лисичанска.

Портпарол руског Министарства одбране, генерал-потпуковник Игор Конашенков је рекао да се за посљедња два дана на том подручју предало 38 украјинских војника, пренео је Интерфакс.

10.02 – Старовојт: Оборена два дрона "свифт"

Руска противаздушна одбрана оборила је током ноћи у близини Курска двије украјинске беспилотне летјелице "Свифт", изајвио је данас гувернер тог региона Роман Старовојт.

-На прилазу Курску, наша противаздушна одбрана оборила је два украјинска дрона „Свифт“ - навео је Старовојт.

Он је истакао да, због стручних поступака војске, није било жртава. /крај/дл поручио је данас на Козари да је прошли вијек био вијек српског страдања, а да овај треба да буде српског уједињења - државног и националног.

8.52 - Медведев:Европљани су уморни од Украјинаца

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев оцијенио је да „љубав“ Европљана и Украјинаца пуца, јер су од њих сви већ уморни.

-Изгледа да се узбудљива љубавна прича Европљана и Украјинаца завршава. Европљани више не желе Украјинце, већ су уморни од њих. Бесни Пољаци присјетили су се свог помахниталог национализма. Гласно подсјећају скоро четири милиона Украјинаца, који су се смјестили у њиховој земљи на то да су у Пољској - написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Како преноси Спутњик, он је додао да се "слични процеси одвијају и у другим европским земљама, које су започеле ''љубавне игре'' са Кијевом“.

Медведев је навео да је од украјинофилије до украјинофобије само један корак.

7.47 - Рогов:Украјинске снаге два пута гађале Мелитопољ

Украјинске снаге су током ноћи два пута гађале Мелитопољ далекометним вишецјевним бацачима ракета, изјавио је члан главног савјета државне администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Он је на свом „Телеграму“ написао да је први пут на Мелитопољ испаљено између осам и 10 ракета, а други пут осам.

Тренутно се утврђују информације о жртвама гранатирања и степену разарања, преноси Спутњик.

Руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и азовским делом Запорошке области на југу Украјине.

У регионима су формиране цивилно-војне управе, почели су да се емитују руски ТВ канали и радио-станице, обнављају се трговинске везе. Региони су објавили да планирају да уђу у састав Русије.

7.28 - Лукашенко:У случају напада биће гађани центри одлучивања

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко запријетио је војном одмаздом свакоме ко нападне његову земљу јер расту напетости око рата у Украјини.

Лукашенко је, говорећи поводом 3. јула, бјелоруског Дана независности, изјавио да је наредио својим оружаним снагама да гађају "центре одлучивања" западних престоница у случају напада на Бјелорусију, поручивши "не дирајте нас и ми нећемо дирати вас", пренијела је бјелоруска агенција Белта.

-Ако се само усудите да нападнете, као што они планирају, на југу Гомељ или рафинерију нафте Мозир, аеродроме и узлетишта у Луњинецу или Бресту, одговор ће бити моменталан. У једној секунди! Имамо чиме да одговоримо - упозорио је Лукашенко.

Он је додао "да ће одговор бити недвосмислен".

6.15 - Локални гувернер: Троје погинулих у експлозијама у руском граду Белгороду

Најмање три особе данас су погинуле, а десетине стамбених зграда су оштећене у руском граду Белгороду, саопштио је локални гувернер, након ранијих извјештаја о неколико експлозија у том граду који се налази близу границе са Украјином.

Најмање 11 стамбених зграда је оштећено и 39 приватних стамбених објеката, укључујући пет који су потпуно уништени, рекао је Вјачеслав Гладков, гувернер Белгородске области.

Извјештач Ројтерса није био у могућности да независно провјери ове извештаје, а из Украјине није било реакције на те информације, док ТАСС преноси да су у експлозијама рањене четири особе.

6.30 - Данас истиче рок за 70 руских дипломата да напусте Бугарску

Данас истиче рок за одлазак 70 руских дипломата из Бугарске.

Одлуку о њиховом протјеривању донела је влада смијењеног премијера Кирила Петкова, због, како је раније саопштено, сумње да су се бавили шпијунажом.

Москва је најавила реципрочне мјере, а прва је била затварање руске Амбасаде у Софији, пренели су бугарски медији.

Ово је рекордан број руских дипломата који су протерани из једне европске земље.

1.20 -Руска војска саопштила да је извукла потопљени брод из луке Берђанск

Руска војска је саопштила да је извукла из воде велики десантни брод који је, према тврдњи званичника, потопила његова посада након што га је оштетио украјински ракетни удар у луци Берђанск 24. марта ове године, преноси BBC.

У руском извјештају, наводи се, нису изнеијти детаљи о штети на броду, али се каже да ће он бити одвучен у луку Керч на Криму.

Британска телевизија наводи да је у питању брод “Саратов”, који је дугачак 113 метара и може понијети до 1.500 тона терета.

0.30  - Кијев:Лисичанск под гранатама, али нисмо опкољени

Украјинске власти су саопштиле да њихове снаге трпе интензивно руско гранатирање у граду Лисичанску, али поричу тврдње да су опкољени.

-Једва успијевамо да угасимо велике пожаре у Лисичанску - изјавио је гувернер Луганске области Серхиј Хајдај, преноси BBC.

Лисичанск је посљедњи град који држе Украјинци у Луганској области, дијелу региона Донбас, а Русија је прошлог мјесеца заузела оближњи град Северодоњецк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана