Судије и тужиоци остају кратких рукава

nezavisne.com
Судије и тужиоци остају кратких рукава

Бањалука - Иако се ради о обавези према пресуди Уставног суда БиХ, судије и тужиоци на нивоу БиХ, барем засад, остаће кратких рукава јер у парламенту БиХ нема већине која ће изгласати измјене Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама, а којим се судијама и тужиоцима уводе накнаде за топли оброк, превоз, смјештај и одвојен живот.

О овој теми, између осталог, у уторак би се требало расправљати на сједници Уставноправне комисије Представничког дома БиХ, а дан касније и на сједници тог дома.

"Лично ћу гласати против тога јер ту много шта треба мијењати. Судије и тужиоци ионако су привилеговани и бирају се на доживотни мандат, а сад им за тај доживотни мандат треба давати накнаде рецимо за смјештај или одвојени живот", рекао је Момчило Новаковић, члан Уставноправне комисије Представничког дома парламента БиХ, додајући да се од почетка залаже за цјеловито рјешење по питању тих накнада не само према тужиоцима и судијама, већ и према свим осталим именованим и изабраним званичницима.

Подсјећања ради, судије и тужиоци на нивоу БиХ као и остали званичници немају накнаде за топли оброк, превоз, смјештај и одвојени живот с обзиром на то да са законом који дефинише њихова примања из 2005. године то право нису добили. Годинама касније тужиоци и судије су се "побунили" и своја права потражили на суду јер су сматрали да су дискриминисани, што је на крају потврдио и Уставни суд БиХ. Након те пресуде Савјет министара БиХ неколико пута је упућивао измјене закона, покушавајући да судијама и тужиоцима уведе права као и осталим званичницима, међутим на сједници парламента БиХ то никад није добило потребну већину. Један од тих приједлога био је да се судијама и тужиоцима уведу накнаде за одвојен живот, превоз, смјештај и топли оброк, али да им се као и осталим званичницима укине право на регрес, међутим против тога су се побуниле саме судије тврдећи да практично оно што "добију на мосту, изгубе на ћуприји". Садашњим измјенама судије и тужиоци задржали би право на регрес, који годишње износи око 2.200 КМ.

"Тај закон је већ падао на парламенту и сумњам да ће добити подршку. Пракса да се само мијења зарез или нешто небитно и да се онда поново упућује у процедуру мора престати. Не вјерујем да ће добити подршку. Парламент БиХ се силује законима који не могу да прођу", рекао је Садик Ахметовић, посланик Независног клуба у Представничком дому БиХ.

За провођење закона који ће се ускоро наћи пред посланицима биће неопходно обезбиједити мало више од милион КМ годишње и то за превоз на посао и с посла 202.000 КМ, за топли оброк 572.000 КМ, те 230.000 КМ на име накнада за одвојен живот и смјештај, а које би према сада доступним информацијама примало 24 судија и тужилаца.

"Као опозиција ми ћемо гласати против, а и лично мислим да такав закон не треба подржати. Од почетка се залажем за то да судије и тужиоци морају бити изједначени. Не можемо једнима давати накнаде и привилегије, а другима не, тако да то треба све уједначити", рекао је Лазар Продановић, посланик СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана