Судије дају нову шансу, посланици у ћорсокаку

Жељка Домазет
Судије дају нову шансу, посланици у ћорсокаку

Сарајево - Уставни суд БиХ донио је компромисно рјешење које омогућава наставак примјене Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА), док поједине њихове одредбе које је раније прогласио неуставним не буду измијењене, али се рјешење не назире због блокаде у Парламенту БиХ.

Оспорене одредбе односе се на посебне мјере прислушкивања и праћења у најтежим случајевима организованог криминала и тероризма. Одлука Уставног суда БиХ није испоштована иако је донесена прије више од пола године јер не постоји консензус у вези с измјенама закона ни у Савјету министара, нити у Парламенту БиХ. Иако је било најава и из Уставног суда БиХ да ће поништити оспорене одредбе, што би угрозило велики број истрага, то се није десило, па је институцијама дата додатна шанса.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан изјавио је да су судије констатовале да Парламент БиХ није извршио одлуке суда и одредиле даљи начин њиховог извршења.

- Уставни суд је одредио даљи начин извршења своје одлуке тако што ће оспорене одредбе бити примјењиване у складу са стандардима садржаним у раније донесеним одлукама оцјене уставности и општим стандардима људских права и слобода из Устава БиХ и Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода, те праксом Уставног суда и Европског суда за људска права. То је универзална обавеза примјене људских права и стандарда из те области чак и без одлуке Уставног суда. БиХ се неће наћи у правном вакууму - додао је Мијан.

Иако су проблематичне измјене оба закона, то је посебно изражено код Закона о ОБА. У парламентарну процедуру су упућене измјене закона, али су стигле до Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, која мјесецима не функционише јер су смјеном предсједавајућег Николе Шпирића нарушени принципи њеног састава и рада. Комисија је дошла у ситуацију да нема ко да закаже њену сједницу и још се не назире излаз из пат позиције.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић рекао је да комисија не функционише иако има све услове да ради.

- Ако нема предсједавајућег комисије, постоје два замјеника који треба да сазивају сједнице и раде. Зашто они то не чине и зашто је комисија доведена у блокаду, не знам јер све остале комисије раде иако их је напустио СНСД и у случајевима гдје су предсједавајући били из те странке воде их замјеници. Ту има одговорности и чланова комисије који треба да изаберу предсједавајућег и омогуће да комисија ради - каже Босић.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Бариша Чолак рекао је да Парламент може одлучити да се о измјенама закона расправља и без мишљења комисије.

- Не би било први пут да се без мишљења комисије расправља о неком закону или тачки дневног реда. Код овог закона треба да примијенимо рјешења која важе у земљама окружења - рекао је Чолак.

Члан комисије Борислав Бојић истиче, међутим, да о законским измјенама мора да се изјасни комисија.

  • Није проблем само овај закон него што ОБА нема надзора. Колега Ђорђо Крчмар и ја смо спремни да се одазовемо ако већина из комисије или замјеници сазову сједницу. Услови за сазивање сједнице постоје и измјене закона ће морати пред комисију. Није добро да било ко остварује политички утицај на ОБА, а чињеница је да је воде Бошњаци, односно СДА - рекао је Бојић и закључио да све треба увести у сфере прописане законом.

Проблем чека нови сазив

Члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Дамир Бећировић казао је да се врло лако може десити да се комисија не састане у овом мандату и да крај мандата ОБА проведе без парламентарног надзора.

- Не знам како ће Парламент изаћи из ове ситуације, али сматрам да замјеници предсједавајућег комисије могу заказати сједницу. Али, видјећемо, у раду овог сазива Парламента ништа нас не смије изненадити - истиче Бећировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана