Странке згрнуле 22,5 милиона КМ, СДА најбогатија

Ведрана Кулага
Странке згрнуле 22,5 милиона КМ, СДА најбогатија

Сарајево - Политичке партије у БиХ инкасирале су прошле године 22,5 милиона марака, а седам странака имало је на рачунима милионски износ захваљујући уплатама из буџета и приходима од имовине, чланова и спонзора.

Законска обавеза странака је да до 31. марта текуће доставе финансијске годишње извјештаје за протеклу годину, а најновија информација коју је објелоданила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ показује да добар дио њих ту обавезу није испунио на вријеме, упркос упозорењима. Податке о приходима, расходима и обавезама на адресу ЦИК-а је доставило 111 од 148 странака које су лани биле у евиденцији комисије.

Подаци показују да је највише новца на страначке рачуне легло из буџета са свих нивоа власти у БиХ - 18,2 милиона марака.

Прво мјесто по приходима заузела је СДА са 4,4 милиона КМ и на друго мјесто изгурала СДП БиХ, који је лани био први на листи. Највише новца на рачун СДА стигло је из буџета - 3,4 милиона КМ. Преостали милион обезбиједила су физичка лица и чланови странке прилозима и уплатом чланарина.

СДП је инкасирао 2,49 милиона КМ, али су приходи ове странке смањени за око два милиона у односу на претходну годину. Из буџета им је уплаћено 1,6 милиона, а на основу имовине коју је та странка присвојила од бившег Савеза комуниста БиХ и коју издаје под кирију, инкасирала је више од пола милиона марака. Највећу кирију, која премашује 420.000 КМ, плаћа Влада ФБиХ.

Треће мјесто по финансијској снази заузима најјача странка у РС - СНСД. Њихови приходи прошле године су износили 2,28 милиона КМ, а највише новца су добили из буџета и од чланарина.

На рачуне ХДЗ-а БиХ лани је легао 1,91 милион марака. Већина новца стигла је из буџета, од чланарине и прилога физичких лица, а занимљиво је да су од имовине коју посједују зарадили тек 75 КМ.

Приход СББ-а достигао је 1,8 милиона, а на томе треба да захвале буџетима и уплатама физичких лица и чланства. Слиједи најјача опозициона странка у Српској - СДС са 1,51 милионом марака. Највећи прилив у касу СДС-а био је из буџета и од чланарине и прилога.

Милионски износ уприходовао је и ДФ, на чији рачун су прошле године уплаћена 1,22 милиона КМ. Та странка затворила је листу седам најбогатијих странака које су имале годишње приходе веће од милиона.

Представници невладиног сектора и економски стручњаци из године у годину упозоравају да би странке требало да живе од новца чланова и симпатизера, а да новац који им долази из буџета буде преусмјерен у корисније сврхе за друштво, с обзиром на то да се ради о нову свих грађана.

То је прије неколико дана поновио економски аналитичар Зоран Павловић, када су објављени подаци о приходима странака из буџета са свих нивоа власти у којима имају посланике, делегате и одборнике.

- Није му разумљиво зашто политичке партије треба да се финансирају из буџета, односно новцем грађана. Ко жели да финансира своју странку нека издваја од плате, а не да се узима од свих - рекао је Павловић и додао да умјестио у страначке касе тај новац треба усмјерити за развојне пројекте и инвестиције који би донијели и нова радна мјеста.

Приходи странака у 2017. години (милиона КМ)

Приходи из буџета                         18,21

Чланарина                             1,72

Прилози физичких лица                1,37

Приходи од имовине                      0,62

Остали приходи                    0,24

Приходи од поклона и услуга       0,22

Прилози правних лица                  0,08

УКУПАН ПРИХОД                       22,49

Странке са милионским приходима (ставити лого странке)

СДА                    4,40

СДП БиХ            2,49

СНСД                  2,28

ХДЗ БиХ             1,91

СББ                     1,81

СДС                    1,51

ДФ                       1,22

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана