Страначке перјанице скривају књижице

Ведрана Кулага
Страначке перјанице скривају књижице

Сарајево - Министри, замјеници министара, директори и други из армаде руководилаца у институцијама БиХ сакрили су страначке књижице, иако су многи од њих партијске перјанице и на позиције су и именовани у склопу изборно плијена уловљеног на изборима 2014. године.

Бијег страначких функционера од партијске књижице открио је одговор на посланичко питање Ханке Вајзовић из ДФ-а. Она је од свих институција затражила податке о томе колико међу руководећим кадром који чине министри, директори, њихови замјеници, помоћници и секретари, има Бошњака, Хрвата, Срба и осталих. Уз то је затражила и податке о националној и страначкој припадности.

Достављени подаци показују да су међу 337 руководилаца, колико их је дошло под лупу, добро позната лица и високи страначки функционери. Иако су редом на функције стигли по партијској линији у више од 90 одсто случајева у колони за страначку припадност пише “није наведено”, стоји упитник или да се именовани није изјаснио. На прсте руке се могу набројати институције које су за такав потез дале образложење, у којем је наведено да не воде евиденције те врсте и да то нису ни дужни да раде.

Уз име министра финансија и трезора БиХ Вјекослава Беванде стоји упитник у колони за страначку припадност, иако је има столицу у Предсједништву ХДЗ-а БиХ. Података нема ни за његовог колегу из Савјета министара Драгана Мектића, који је на челу Министарства безбједности, али и у Главном одбору СДС-а и предсједник страначког изборног штаба за опште изборе. Података нема ни за његовог замјеника Мију Крешића, који је из ХДЗ-а БиХ и секретара Бакира Даутбашића, иако је функционер СББ-а.

Партијску припадност сакрили су и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, иако је деценијама у врху СДС-а, а тим корацима је кренуо и његов замјеник Мато Фрањичевић, који је дугогодишњи функционер ХДЗ-а БиХ.

Страначке одреднице нема ни уз име шефа дипломатије Игора Црнатка, иначе потпредсједника ПДП-а, а партијска припадност је “непозната” и у случају министра комуникација и транспорта Исмира Јуска, иако је истакнути кадар СББ-а, те Семихе Боровац, која је вјерни члан СДА.

Како су дошли до фотеље нису скривали министар правде Јосип Грубеша, који се изјаснио да је функционер ХДЗ-а БиХ, као и његов замјеник Незир Пивић, уз чије име стоји СДА. Министар цивилних послова Адил Османовић навео је да је из СДА, а његов замјеник Горан Ћосић да је у НДП-у. Страначки дрес не крију ни министарка Марина Пендеш из ХДЗ-а БиХ и њен замјеник за ресурсе Борис Јеринић из СДС-а, уз чије име, међутим, пише СДС БиХ. Да је из СДС-а навео је и директор Канцеларије за реформу јавне управе Драган Ђузулан, док је његов замјеник Ферид Отајагић написао да је из СДА.

У ријетким случајевима је наглашено да дотична особа није члан ниједне партије, а занимљив одговор је наведен уз име једног руководиоца мостарске филијале Канцеларије за разматрање жалби. У колони уз његово име стоји ознака ХДЗ БиХ, али уз напомену “не обавља никакву дужност - обичан члан”.

Вајзовићева каже да одговоре чека од фебруара прошле године и да је и очекивала да ће бити управо онакви какве је и добила.

  • И поред скривања кристално је јасно да је политика уплела прсте у све у овој земљи. Врло добро се зна ко припада којој странци. Чим се уђе у власт иде подјела - ово мени, оно теби. Друго је питање што они то не желе признати или рећи, а добро знају да се свађају када дође до промјена у владајућој коалицији и када треба ставити некога свог. То је главни циљ, гдје ће кога ухљебити - казала је Вајзовићева и додала да је направљена фарса од конкурса и да имајући све у виду никоме не треба да буде чудно што млади који не желе да буду у страначким машинеријама немају другог пута него преко границе.

Ухљебљење

На нивоу БиХ у неколико наврата је покренута тема о томе да треба подвући црту и видјети која је од 75 институција потребна БиХ, али је недостатак политичке воље те иницијативе бацио у воду.

- Знате ли колико имамо пресмијешних институција, а маса их служи за ухљебљење. Ни зашта друго и не служе - искрена је Ханка Вајзовић.

Министри који нису навели страначку припадност

Вјекослав Беванда - министар финансија и трезора (ХДЗ БиХ)

Драган Мектић - министар безбједности (СДС)

Семиха Боровац - министар за људска права и избјеглице (СДА)

Мирко Шаровић - министар спољне трговине и економских односа (СДС)

Игор Црнадак - министар иностраних послова (ПДП)

Исмир Јуско - министар комуникација и транспорта (СББ)

Министри који су навели страначку припадност

Јосип Грубеша - министар правде БиХ (ХДЗ БиХ)

Адил Османовић - министар цивилних послова        (СДА)

Марина Пендеш - министар одбране       (ХДЗ БиХ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана