Стиер: Приоритет европски пут БиХ

Срна
Стиер: Приоритет европски пут БиХ

Загреб - Нови министар иностраних послова Хрватске Давор Иво Стиер рекао је да је на југоистоку Европе приоритет европски пут БиХ.

"Ми ћемо се активно заузимати за поштовање равноправности свих трију конститутивних народа /у БиХ/, што укључује и хрватски народ", рекао је Стиер вечерас за ХРТ.


Он је навео да је интенција Хрватске да буде фактор стабилности и европеизација цијелог простора југоистока Европе, што се односи и на Србију.

"Инсистираћемо на поштивању европских критеријума и желимо помоћи да се они постигну. У нашем је националном интересу да југоисток буде стабилизован и на неки начин европеизиран. Желимо границе мира и стабилности проширити, па ћемо у том контексту радити на овом подручју", рекао је Стиер.

Он је навео да је у питању избјегличке кризе важна сарадња са сусједима.

"Видјели смо како је лоше кад се не сарађује, како је то било за вријеме владе Зорана Милановића. Послије је успостављена добра сарадња и тако ћемо наставити, те се ефикасно сучити с тим проблемом. Треба и унутар ЕУ радити на заједничком рјешењу и битно је надзирати границу између Грчке и Турске", рекао је Стиер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана