Стевандић: Забранити називање Српске геноцидном и на нивоу БиХ

Срна
Стевандић: Забранити називање Српске геноцидном и на нивоу БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да би било најпоштеније да се у цијелој БиХ забрани и кажњава називање геноцидним било којег народа, ентитета, појединца или етничке групе, што је веома чест случај на друштвеним мрежама.

Према његовим ријечима, принципијелан став владајуће коалиције у Републици Српској да геноцид не смије бити злоупотребљаван да би се геноцидним назвао било који народ, појединац или група у БиХ.

Стевандић, који је и шеф Српског клуба у парламенту БиХ, истакао је да би овакав став, који је избалансиран, потпуно искључио "Инцков закон", који се не уклапа у принципе равноправности нити у принципе да законе доносе парламенти, а не појединци.

Он је рекао да ће, након што владајућа колиција у Републици Српској постигне консензус у вези са овим приједлогом и неким другим законским могућностима и направи консултације са опозицијом, Република Српска заједнички моћи на нивоу БиХ понудити такве приједлоге закона.

Када је ријеч о консултацијама владајуће коалиције са опозицијом у Републици Српској, Стевандић је рекао да њему лично никада не могу бити ближи лидери СДА Бакир Изетбеговић и ДФ-а Жељко Комшић од предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића и СДС-а Мирка Шаровића, са којима се политички не слаже, такмичи и размјењује тешке политичке квалификације.

"Упркос свему, ако смо на другим политичким странама унутар Републике Српске никада нам не може бити ближи Изетбеговић и Комшић од наших колега из позиције или опозиције у Српској", истакао је Стевандић.

Стевандић је закључио да се српска страна само тако може у БиХ изборити за равноправност и да њени приједлози будућих законских рјешења имају снагу.

Представници Српске не учествују у раду заједничких институција БиХ након што је бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо допуне закона којим се кажњава негирање геноцида.

Повлачење овог наметнутог закона и одлука Уставног суда БиХ којима се отимају шуме и пољопривредно земљиште од Српске су услов за њихов повратак у заједничке институције на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана