Штета од привредног криминала у РС 221 милион КМ

Агенције
Штета од привредног криминала у РС 221 милион КМ

У Републици Српској (РС) је током прошле године откривено 680 случајева привредног криминала, а причињена материјална штете настала извршењем тих кривичних дјела износи 221.492.815 КМ, док су извршиоци остварили противправну имовинску корист у износу од 227.468.126 КМ.

Тужилаштвима је поднесено 386 извјештаја о извршеним кривичним дјелима и пријављено је 557 извршилаца.

Из полиције тврде да је акценат у раду у тој области био на откривању сложенијих кривичних дјела привредног криминалитета и с причињеном већом материјалном штетом.

У 2017. години причињена материјална штета је износила 97.834.400 КМ, а стечена противправна имовинска корист 86.476.000 КМ.

Најбројнија кривична дјела привредног криминала су: злоупотреба службеног положаја или овлашћења, проневјера, недозвољена трговина, несавјестан рад у служби и друга.

Из Министарства унутрашњих послова РС наводе да су у оквиру оперативне акције „Силва“, реализоване током 2018. и прва четири мјесеца ове године, поднијели седам допуна извјештаја против 19 лица, за почињена кривична дјела незаконито поступање у привредном пословању, пустошење шума, крађа, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, несавјестан рад у служби, непријављивање кривичног дјела, фалсификовање или уништавање службене исправе, трговина утицајем, спречавање доказивања, фалсификовање знакова за обиљежавање роба, мјера и тегова, утаја пореза и недозвољена трговина.

У Извјештају о раду МУП РС за 2018. годину, наведени су најзначајнији предмети („Бирач“ Зворник, „Промтес“ Теслић, „Дрволик“ Рогатица, „Фабрика шећера Бијељина“, „ХХХ“ Пале, и други), када је у питању откривање кривичних дјела привредног криминалитета.

Додају и да је у периоду јануар – април ове године откривено 170 кривичних дјела привредног криминалитета, што је за 34,1 одсто мање у односу на исти период лани.

"Од укупног броја њих 44,7 посто посто су кривична дјела која имају обиљежја корупције. Активности у борби против корупције су биле усмјерене на различите друштвене области, тако да се међу пријављеним лицима налазе одговорна лица приватних, државних и мјешовитих друштава, запослених у јавним предузећима, банкама, и другим органима и институцијама", истакли су у извјештају полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана