Став Српске и НАТО дефинисан Резолуцијом о неутралности

РТРС
Став Српске и НАТО дефинисан Резолуцијом о неутралности

У Бриселу је почео дводневни састанак министара спољних послова земаља чланица НАТО. Најављено је да ће БиХ, током сутрашњег дана добити понуду за активирање Акционог плана за чланство у тој алијанси. У Федерацији БиХ поздрављају чланство у НАТО, док из Републике Српске подсјећају на Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности која их, између осталог, обавезује да, у вези с овим питањем, прате став Београда.

Радикалан заокрет у политици НАТО према БиХ - генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг најавио је одмрзавање Акционог плана за чланство као важног корака ка пуноправном чланству. Одједном, заборављен је услов који је НАТО сам поставио у Талину 2010. године, а то је књижење војне имовине на БиХ.

- Кључно питање нашег односа према НАТО јесте бомбардовање Републике Српске и Србије од стране НАТО. У том смислу, ја ћу се придржавати Резолуције Народне Скупштине Републике Српске о војној неутралности и сваку причу о било каквом војном савезу са НАТО нећу подржати - поручио је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

На дводеценијске снажне међународне притиске и покушаје књижења војних локација на силу преко судских пресуда Република Српска одговорила је Резолуцијом о војној неутралности и могућим референдумом народа о НАТО.

- Ми не желимо да постоји НАТО границна између Републике Серпске и Србије. Рекли смо тада и рекли су сви политички субјекти гледаћемо шта ради Србија и тако ћемо се понашати. Тај документ који је усвојила Народна Скупштина представља орјентир за све нас у институцијама Српске - каже Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Комплетна бошњачка политичка сцена, иако дубоко подијељена око формирања власти, слаже се да НАТО пут не може нико спријечити.

- Ево једна добро чувана тајна је процурила, доће до активације МАП, до усвајања првог Годишњег плана и ја то поздрављам. Дакле, ствари ће се десити. Наравно да неки имају примједбе, али ни на који начин то неће довести у питање и зауставити - поручио је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, а на његове ријечи надовезао се и предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић:

- Мени је драго да долази до активације МАП-а, направљени су први помаци на укњижавању војне имовине и сада се надам да ћемо све евентуалне препреке превазићи и да је то интерес БиХ.

Иначе, од укупно 57 перспективних војних локација у БиХ, 20 је на територији Републике Српске и ниједна није укњижена на БиХ. Ако НАТО сутра отвори своја врата, хоће ли услиједити нови притисци да се те локације укњиже на БиХ?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана