Шта ће урадити странке из Српске након одлуке o расписивању избора

Маријана Миљић Бјеловук
Шта ће урадити странке из Српске након одлуке o расписивању избора

БАЊАЛУКА – Централна изборна комисија расписала је локалне изборе по важећем Изборном закону БиХ и са свим измјенама које је наметнуо Кристијан Шмит, а  у складу са свом новонасталом ситуацијом питали смо лидере политичких странака из Српске да ли ће се пријавити на ове изборе.

Конфузија у јавности је створена јер је и Српска донијела свој Изборни закон којим је предвиђено да Република не примјењује Изборни закон БиХ. Међутим, није познато када ће тај закон ступити на снагу јер је Клуб Бошњака у Вијећу народа покренуо механизам заштите виталног националног

Према одлуци ЦИК-а избори ће бити одржани 6. октобра у свим градовима и општинама у БиХ. Утврђен је и редослијед изборних активности према којем се до 24. маја подносе пријаве за овјеру учешћа на изборима за странке и независне кандидате. 

Странке у власти

У највећој странци у Републици, СНСД-у, наводе да ће разговарати са коалиционим партнерима те да ће јавност на вријеме бити упозната о свему. У осталим владајућим странкама се надају да ће тај састанак бити одржан ускоро јер вријеме цури.

- С обзиром на то да су почели да теку рокови очекујем да најхитније буде донесен заједнички став свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској. Треба да се очитујемо да ли учествујемо у изборном процесу који води ЦИК или ћемо сачекати да на снагу ступи закон који је усвојила Народна скупштина - казао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић и додао да би тај састанак требало да сазове лидер СНСД-а Милорад Додик.

Нагласио је да је вријеме за јединствен одговор Републике Српске.

- Треба да јасно покажемо да нисмо колонија, да имамо свој став и глас. Требало би да видимо шта је у овом тренутку оно што је реално, могуће и у интересу Републике - казао је “Гласу” Нешић и додао да би требало размислити и о одгађању локалних избора те њиховом спајању са општим изборима, који би требало да буду одржани 2026. године.

Сличног става је и лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић који наводи да очекује да власт у Републици донесе заједнички став о питању учешћа на изборима које је расписао ЦИК.

- Не би добро било да у овој фази странке износе свака свој став и виђење ове ситуације. Довољно је цијелу ситуацију закомпликовало ЦИК, а да не говорим о одлукама Кристијана Шмита  - казао је “Гласу” Чубриловић.

Њихово мишљење дијели и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић који наводи да ће одржати састанак унутар коалиције на ову тему.

- На том састанку, који ћемо одржати већ идућих дана, донијећемо заједнички став о одлуци ЦИК-а и изласку на изборе - казао је “Гласу” Стевандић.

Од лидера СП-а и НПС-а Петра Ђокића и Дарка Бањца нисмо успјели добити коментар о изласку на изборе које је расписао ЦИК-а, док први човјек СПС Горан Селак наводи да ће 18. маја одржати сједницу Главног одбора странке на којој ће донијети одлуку о учешћу на изборима у БиХ.

- Ми као легалисти поштоваћемо важеће прописе. Наравно да ћемо се усаглашавати и договарати са осталим, али коначну одлуку ће донијети Главни одбор СПС за мање од десет дана - казао је “Гласу” Селак.

Опозиција

Са друге стране, у  највећим опозиционим странкама у Републици Српској нема двојбе.

- СДС ће се пријавити на изборе које је расписао ЦИК на основу Изборног закона БиХ. Тај закон је у овом тренутку једини важећи без обзира што је он наметнут. Не знамо шта ће се даље дешавати. Изборни закон РС је на неком стендбај аранжману. Тај закон је више кориштен као мамац или средство за политичку трговину СНСД-а, што је њихова стара стратегија - казао је “Гласу” први човјек СДС-а Милан Миличевић и додао да су у сличној позицији и измјене Изборног закона БиХ који се тренутно налази у процедури у Парламенту БиХ.

Миличевић наглашава да нити један од три поменута закона не гарантује пакет изборног интегритета.

- Ти закони не дају могућност и наду за фер и поштене изборе јер ништа од оних ствари које смо тражили, од повећања цензуса, другачијег начина кандидовања те скенера на сваком бирачком мјесту није усвојено или је усвојено као пилот пројекат. Избори какви год да су они ће на крају показати право стање ствари у Републици Српској и БиХ - закључио је Миличевић. 

У ПДП-у наводе да би “побиједили на изборима, морају се пријавити”.

- Постоји само један закон који се примјењује у овом случају. Изборни закон РС није ступио на снагу нити га је могуће примијенити у складу са роковима који су дефинисани за локалне изборе 2024. године. Ми се налазимо у веома јасној ситуацији. Највећи проблем имају странке владајуће коалиције како изаћи из ове ситуације у коју су се саме довеле - казао је “Гласу” Бранислав Бореновић, лидер те странке.

Нагласио је да ће ПДП идуће седмице одржати сједницу Главног одбора и донијети адекватне одлуке.

- Овдје је све више-мање познато - закључио је Бореновић.

Коментар на ову тему нисмо успјели добити од Листе за правду и ред и Народног фронта.

Трошак

Централна изборна комисија процијенила је и да ће локални избори у БиХ 2024. године коштати око 19 милиона марака. Такође су усвојили и одлуку о закључивању Централног бирачког списка, према којем је закључно са 7. мајом у њега уписано 3.406.088  бирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана