Српској јефтинији гас и нове инвестиције

Ведрана Кулага
Српској јефтинији гас и нове инвестиције

Москва - Предсједник и премијер Републике Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић потписали су у понедјељак у Москви са представницима руске компаније "Гаспром", споразум о директној испоруци гаса Српској без посредовања предузећа "БХ гас" из Сарајева, а овај енергент биће испоручиван по знатно повољнијим цијенама.

Споразум је потписан са предсједником Управног одбора "Гаспрома" Алексејом Милером и његовим замјеником Александром Медведевим.

Званичници РС потписали су у понедјељак са руском компанијом "Зарубежњефт" меморандум о сарадњи, који предвиђа нове инвестиције у нафтну индустрију Српске и гасификацију Рафинерије нафте у Броду.

- Имали смо састанке у "Зарубежњефту" и "Гаспрому" послије којих је још јаче наше увјерење да пројекти, које заједнички раде ове компаније у Српској, бити снажно настављени и да неће бити застоја било које врсте, без обзира на актуелну ситуацију и глобалне проблеме у односима Русије и знатног дијела међу

народне заједнице - рекао је Додик.Испорука гаса

Он је за "Глас Српске" истакао да је веома задовољан потписивањем споразума о директној испоруци гаса Српској, која би требало да иде преко заједничког предузећа РС и Русије "Гас Рес", које је задужено за изградњу крака гасовода "Јужни ток" кроз Српску. Оцијенио је да је руска страна показала разумијевање и да је први пут искоришћена могућност директне испоруке гаса, која је предвиђена Дејтонским споразумом.

- На то имамо право према Дејтонском споразуму. Устав БиХ предвиђа да ће бити потребна одређена парламентарна подршка за такав споразум. Захвални смо руској влади и Руској Федерацији што је прихватила да се користи тај механизам, који је потпуно легалан и легитиман - рекао је Додик.

Нагласио је да ће РС, након парафирања споразума, тражити да Парламент БиХ да подршку и сагласност на тај документ.

- Ако до тога не дође, Српска ће редефинисати свој став према институцијама на нивоу БиХ. Апсолутно ћемо бити у позицији да своју подршку према раду институција и Парламента БиХ снажно редефинишемо и доведемо у функцију брже пролазности за иницијативе које долазе из РС - рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да РС не може да трпи да њени значајни пројекти зависе од цинизма који постоји у Сарајеву.

- Хоћемо да се реализација договорених пројеката одвија брзо, јер ако не буде тако, онда се питамо за шта ће нам тај Парламент и такве структуре - рекао је Додик.

На састанку је истакнуто да ће захваљујући овом споразуму гас бити јефтинији и да ће доћи брже до купаца у Источном Сарајеву, Зворнику и Бијељини, а нестаће проблеми у вези са набавком, што ће много значити за Фабрику глинице "Бирач" и "Алумину" из Зворника.

Неизбјежна тема на састанку са представницима "Гаспрома" била је изградња крака гасовода "Јужни ток" кроз Српску и застоји у Савјету министара БиХ због који је успорена реализација тог великог пројекта, који обезбјеђује сигурност и стабилност у сваком погледу.

Представници "Гаспрома" су казали да не одустају од изградње крака "Јужног тока" кроз РС, а током састанка је договорено потписивање споразума између влада РС и Руске Федерације у року од 60 дана. Тај споразум ће ићи на верификацију када буде формиран нови састав Парламента БиХ.

Додик је рекао да изградња крака гасовода у РС ни на који начин не утиче на интересе ФБиХ нити ствара нове обавезе за БиХ у цјелини.

- То је пројекат који Српска развија са руским партнерима и Руском Федерацијом и наставићемо да то и даље стављамо у врх приоритета на свим мјестима, укључујући и Парламент БиХ - рекао је Додик, који је потврдио да ће пројекат морати сачекати вјероватно нову гарнитуру власти.

Нафтни сектор

Додик је казао да је током састанка са генералним директором компаније "Зарубежњефт" Сергејем Кудрашовим потврђено да ће пројекти које заједнички раде бити настављени. Он је истакао да је у "Зарубежњефту", који је власник нафтне индустрије РС, делегација Српске упозната са снажним опредјељењем да буде оспособљена производња у Рафинерији нафте у Броду и Рафинерији уља у Модричи, која одговара потребама тржишта, без обзира на раније спекулације.

- У "Зарубежњефту" су казали да немају намјеру да одустају од пројеката, него чак желе модернизовати Рафинерију нафте тако што ће енергетску потрошњу пребацити на гас - истакао је Додик и додао да постоји опредјељење да се настави даље развијати и модернизовати мрежа бензинских пумпи, укључујући и изградњу нових на аутопуту Бањалука - Градишка.

Додик и Цвијановићева настављају посјету Русији, а у уторак би требало да разговарају са руским предсједником Владимиром Путином. Тај састанак је, према Додиковим ријечима, важан за реализацију већ договорене руске финансијске помоћи Српској.

Дејтон

Милорад Додик раније је оцијенио да се Русија на свом политичком плану, што се тиче РС, показала корисном и објективном те да је њихова заштита међународне позиције Српске и Дејтонског споразума била од великог значаја.

Нагласио је да је поносан што су односи Русије и Српске партнерски и додао да ће РС наставити да разговара са руским пријатељима и додатно ојачава то партнерство у будућности.

- Мислим да ћемо то финализирати и вратити се са успјехом у РС - закључио је Додик.

.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана