Српска прославља Дан Републике

Г.С.
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Република Српска данас слави 9. јануар, дан када је далеке 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ. Сва дешавања везана за Дан Републике можете пратити данас на нашем порталу.

Палата Републике и Бански двор у заставама српске тробојке

Палата Републике и Бански двор у Бањалуци вечерас су у част 32. рођендана Републике Српске освијетљени бојама српске тробојнице.

На Тргу Крајине вечерас је одржан свечани дефиле као централни догађај обиљежавања Дана Републике, 9. јануара.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Одржана свечана академија у Новом Граду

Дан Републике нико не може оспорити нити забранити грађанима да га славе, поручено је вечерас са свечане академије у Новом Граду поводом 9. јануара.

"Као грађанин и као ратни командант имам осјећај да је Република Српска сваке године све јача и све стабилнија и да је народ више него икад одлучан да сачува Републику Српску", рекао је предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Мирко Новаковић.

Новаковић је истакао да је за Републику Српску живот дало више од 23.000 бораца, више десетина хиљада је рањено, а више стотина хиљада грађана је избјегло и расељено.

"Не смијемо никад заборавити шта се дешавало на овим просторима. Жртве које су дате за Републику Српску увијек опомињу да будемо на путу очувања Републике Српске за сва времена", поручио је Новаковић.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да су све локалне заједнице и грађани Републике Српске прихватиле Дан Републике и нико ни на који начин више не може забранити грађанима Српске да славе овај празник.

"Дан Републике показује континуитет постојања Републике Српске. Упркос оспоравањима, сваке године овај празник се слави све организованије и са више дешавања", рекао је Дрљача.

Он је додао да то показује да је Дан Републике као празник заживио у народу.

У програму су наступили Мјешовити хор "Уна" и мушка пјевачка група Културно- умјетничког друштва "Уна".

Обиљежавање Дана Републике у Новом Граду јутрос је почело парастосом, полагањем вијенаца и цвијећа, те прислуживањем свијећа код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а након тога обиласком спомен-собе.

У Новом Граду вечерас ће бити уприличен ватромет на пет локација, те пријем који организује начелник општине.

Бањац: Јединствени у одбрани Српске

Предсједник Народне партије Српске (НПС) Дарко Бањац изјавио је након свечаног дефилеа у Бањалуци да је данас показано јединство у одбрани Српске.

"Овај дан је искориштен да пошаљемо поруку да је наша љубав према Републици Српској јача од све мржње коју упућују према нама", рекао је Бањац.

Он је додао да су Дан Републике Српске, али и Свети архиђакон Стефан прослављени величанственим манифестацијама.

"Јединство институција и народа је најбитније, а оно је данас приказано боље него икад. Република Српска је темељ нашег опстанка и борићемо се за њу без обзира на цијену те борбе", закључио је Бањац.

Цвијановић: Уједињени у љубави према Српској

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је вечерас у Бањалуци приређен величанствен свечани дефиле поводом 9. јануара, Дана Републике Српске.

"Хиљаде учесника и окупљених грађана уједињених у љубави према Републици Српској", написала је Цвијановићева на "Инстаграму".

Спектакл са дроновима изнад Српске (ФОТО)

Бакљада навијачке групе "Војводе 1990" поводом Дана Републике

A group of people walking on a street with fireworks

Description automatically generated

Навијачка група "Војводе 1990" из Добоја вечерас је у овом граду приредила бакљаду прослављајући 9. јануар - Дан Републике Српске.

Навијачи су у 18.15 часова организовали шпалир дуж главне градске Улице Светог Саве, након чега је услиједило паљење бакљи, а догађају је присуствовао већи број грађана.

Поводом прославе 9. јануара Дана Републике од 20.00 часова у Парку народних хероја биће одржан концерт пјевача Драгана Ђурића, којем ће претходити ватромет са средњовијековне тврђаве "Градина".

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

Сенатори пружили подршку у одбрани уставне позиције Српске

Сенатори Републике Српске данас су на сједници у Бањалуци пружили снажну подршку републичком руководству у њиховом раду на одбрани уставне позиције Српске и њиховом залагању за очување мира и стабилности.

На сједници Сената новоименовани сенатори Александар Вулин и Антон Касиповић положили су заклетву, а том приликом је предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао да ће у наредном периоду именовати нове чланове Сената, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

"Земљо мала, срца великог": Концерт на Тргу Крајине поводом Дана Републике

Додик је захвалио на дугогодишњој сарадњи осамнаесторици сенатора, који по Закону о Сенату више не могу бити поново именовани, истакавши да су својим радом дали одговоре на питања од посебног значаја за политички, национални, економски и културни развој Републике Српске.

Шеста сједница Сената Републике Српске одржана је у оквиру обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске и посљедња је у овом седмогодишњем мандату, којом је предсједавао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Сједници су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Радован Вишковић и предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић.

Одликовани заслужни појединци и институције

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је, поводом Дана Републике - 9. јануара, највећим одликовањем - Орденом Републике Српске на огрлици предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана.

Додик је Орденом заставе са златним вијенцем одликовао професора емеритус на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Ненада Кецмановића и пјесника, књижевника и академика Матију Бећковића.

Орденом заставе са сребрним вијенцем одликовани су бивши амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и министар здравља Србије Даница Грујичић за допринос лијечењу пацијената из Српске и подршку здравственом систему.

Карађорђевом звијездом првог реда одликован је савјетник у Институту за политичке студије Београд, члан Српског географског друштва и одбора Српске академије наука и уметности Миломир Степић, а постхумно је одликован власник компаније "Сава Семберија" Милорад Крстић.

Орденом Карађорђева звијезда другог реда одликовани су шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и пензионисани потпуковник Војске Републике Српске Божидар (Никола) Савић.

Орденом Карађорђева звијезда трећег реда одликовани су демобилисани припадник Специјалне бригаде Полиције МУП-а Републике Српске Влатко /Петроније/ Лопатић, те предузетник из Аустрије Александар Лупшић.

Орденом Његоша првог реда одликован је Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство" из Бањалуке поводом 130 година постојања.

Истим Орденом одликоване су Основна школа (ОШ) "Јован Јовановић Змај" из Требиња поводом 140 година постојања и ОШ "Јован Дучић" из Чајнича поводом 120 година постојања.

Орденом Његоша првог реда одликована је предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић која је обављала бројне значајне функције у Влади Српске и другим институцијама, преноси Срна.

Орден Његоша првог реда уручен је студенту Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Драги Шмитрану који је студије завршио просјеком оцјена 10.

Овај орден понио је и Мирко Пајчин који је родољубивим пјесмама проносио славу српског народа широм свијета.

Додик: Славимо слободу, не могу нам то ускратити

Орденом Његоша другог реда одликоване су Пољопривредна школа из Бањалуке и Народна библиотека "Бранко Чучак" са Хан Пијеска које постоје цио вијек.

Истим одличјем награђени су директор Александринског театра из Санкт Петербурга Сергеј Јемељанов и доктор правних наука на Универзитету Џорџтаун у САД Џејмс Џојс Џатрас.

Овим орденом одликована је и радио станица "Биг радио" из Бањалуке поводом 32 године постојања.

Орденом Његоша трећег реда одликовани су Музеј Херцеговине из Требиња поводом 72 године постојања, Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида из Приједора и ЦКУД "Лепа Радић" из Градишке поводом седам деценија постојања.

Одликовање су понијели и Информативно-пословни центар "Козарски вијесник" из Приједора поводом 55 година постојања, СКУД "Бошко Вујадин" из Источне Илиџе поводом 32 године рада, а поводом 30 година постојања одликован је и Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме.

Орденом части са златним зрацима предсједник републике Српске Милорад Додик одликовао је репрезентативца Србије у џудоу и првака Европе и свијета Немању Мајдова.

Овим орденом постхумно је одликован народни посланик у два сазива Народне скупштине Горан Јеринић, а постхумно судија Врховног суда Републике Српске Горана Микеш.

Постхумно је одликован и Мирослав Микеш, адвокат, правник, члан Сената Републике Српске, посланик Народне скупштине у три мандата и потпредсједник Вијећа народа Републике Српске.

Орденом части са сребрним зрацима одликовани су београдски уредник и власник издавачке куће "Вукотић медија" Манојло Вукотић, као и први начелник Центра јавне безбједности Бијељина, члан Главног штаба Војске Републике Српске и бивши директор Полиције Драгомир Андан.

Овим орденом одликована је директор Народне и универзитетске бибилиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић.

Орденом Крст милосрђа одликовани су кардиохирург и директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине Александар Реџек, специјалиста интерне медицине и помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Небојша Тасић, те специјалиста интерне медицине и интервентни кардиолог на Универзитетском клиничком центру Србије Милан Недељковић.

Орденом је одликован и примаријус Маринко Каралић, начелник Клинике за маскилофацијалну хирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске.

Предсједник Српске одликовао специјалисту дерматовенеролога на УКЦ-у Републике Српске Душанку Брђанин, као и главног техничара у Ургентном центру УКЦ-а Српске Ранка Палачковића.

Медаљом заслуга за народ одликовани су Фудбалски клуб "Дрина ХЕ Вишеград" поводом 100 година постојања, Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" у организацији грађана "Ера" из Ужица, те Удружење српских привредника Швајцарске.

Медаљом је постхумно одликован Ненад (Драго) Марковић, припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске који је убијен на дужности 1. октобра 2023. године у Бијељини.

СВЈЕТЛА СЛОБОДЕ: Свечани дефиле у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Одликовани су и лиценцирани тренер Џудо клуба "Црвена звезда" из Београда и званични тренер репрезентације Србије на свим официјелним такмичењима европске и свјетске џудо федерације на којима његови такмичари наступају Љубиша Мајдов, џудиста требињског "Леотара", најбољи спортиста Републике Српске за 2023. годину и шампион Балкана Божидар Вучуревић, директор Дјечијег вртића "Драган и Зоран" из Бијељине и аутор дидактичке игре "Игром кроз Српску" и сликовнице "Моја Српска од А до Ш" Горан Гашић.

Медаљом је одликован и предсједник Организације ампутираца УДАС Републике Српске, учесник протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата и борац прве категорије Жељко Волаш, један од најистакнутијих припадника Извиђачко-диверзантске чете Тактичке групе "Дрина"/11. херцеговачке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске Радослав (Славко) Врећо, директор Филхармоније "Љападес" са Крфа Николаос Андреа Бозикис, те главни и одговорни уредник бањалучког Хард рок радија Синиша Томић.

Одликовани су и књижевник, добитник бројних награда који осим пјесама за дјецу пише и објављује афоризме, приче и пјесме за одрасле Јово Чулић, књижевник, добитник бројних награда, писац прозе и поезије за дјецу Берислав Благојевић, војни пензионер, борац прве категорије велики хуманиста и давалац крви 131 пут Перо (Милош) Вејновић, као и медицинска сестра техничар у болници у Зворнику Гроздана Ристић.

Плакетом "Свети Стефан" одликовани су ученици средњих школа, добитници награда на републичком такмичењу, такмичењу на нивоу БиХ и на међународном нивоу у школској 2022/2023 години и то:

- Емилиа Јовић, други разред Гимназије из Градишке, за освојено 2. мјесто у Европи и 6. мјесто у свијету на Олимпијади ученика из кинеског језика за стране ученике,

- Нађа Поповић, трећи разред Електротехничке школе из Приједора за освојено 1. мјесто на Републичком такмичењу из математике,

- Саво Црногорчић, други разред Гимназије "Јован Дучић" из Требиња за освојено 1. мјесто на Републичком такмичењу из физике,

- Лука Недимовић, четврти разред Гимназије "Петар Кочић" из Новог Града за освојено 1. мјесто на Републичком такмичењу из информатике,

- Доротеја Радановић, други разред Гиманзије "Јован Дучић" из Требиња за освојено 1. мјесто на Републичком такмичењу из српског језика,

- Јелена Сандић, четврти разред Средњошколског центра "Петар Кочић" из Зворника за 1. мјесто на Републичком такмичењу из руског језика,

- Никша Декић, први разред Медицинске школе у Бањалуци за Освојено 1. мјесто за литерарни рад "Дан Републике",

- Ана Перишић, четврти разред Гимназије "Филип Вишњић" из Бијељине за 1. мјесто за ликовни рад "Дан Републике",

- Милица Боровчанин, трећи разред Средњошколски центар "Василије Острошки" на Сокоцу за освојено 1. мјесто за литерарни рад "Јасеновац-Доња Градина",

- Јована Танацковић, трећи разред Средњошколског центра "Петар Кочић" из Зворника за освојено 1. мјесто из области "Како бити сигуран на интернету".

Плакетом "Амблем и застава Републике Српске" одликовани су ученици основних школа, побједници на Републичком такмичењу у школској 2022/2023 години:

- Иван Станић, осми разред ОШ "Бранко Радичевић" из Бањалуке за освојену награду на Републичком такмичењу из математике,

- Тамара Станојевић, девети разред ОШ "Бранко Радичевић" из Братунца за освојену награду на Републичком такмичењу из математике,

- Стефан Малетић, девети разред ОШ "Јован Јовановић Змај" из Српца за освојену награду на Републичком такмичењу из математике,

- Анастасија Благојевић, осми разред ОШ "Свети Сава" из Зворника за освојену награду на Републичком такмичењу из физике,

- Никола Кокановић, осми разред ОШ "Кнез Иво од Семберије" из Бијељине за освојену награду на Републичком такмичењу из физике.

Овом плакетом одликовани су и Никола Симић, седми разред ОШ "Свети Сава" из Модриче за освојену награду на Републичком такмичењу из српског језика,

- Мартина Секулић, девети разред ОШ "Јован Дучић" из Ламовите код Приједора за освојену награду на Републичком такмичењу из руског језика,

- Милица Дунђеровић, девети разред ОШ "Свети Сава" из Билеће за освојену награду на Републичком такмичењу из француског језика,

- Тамара Станковић, осми разред ОШ "Иво Андрић" из Ђулића код Теслића за освојену награду на Републичком такмичењу из православне вјеронауке,

- ученици деветог разреда ОШ "Кнез Иво од Семберије" из Бијељине за освојену награду на Републичком такмичењу из области "Ћирилице, чедо моје" - Станко Ђокић, Михаило Станковић, Исидора Крстановић и Катарина Савић.

Плакетом "Амблем и застава Републике Српске" одликовани су и ученици деветог разреда ОШ "Иван Горан Ковачић" из Бањалуке за освојену награду на Републичком такмичењу из области "Дјеца у саобраћају" - Нађа Несванулица, Кристина Брдар, Марко Тодоровић и Стеван Јовановић.

Ову плакету добили су и Кристина Лопатић, девети разред ОШ "Србија" са Пала за награду на Републичком такмичењу литерарних радова о теми "Дан Републике",

- Лана Живановић, девети разред ОШ "Вук Караџић" из Братунца за освојену награду на Републичком такмичењу ликовних радова о теми "Дан Републике",

- Страхиња Аничић, осми разред ОШ "Ђура Јакшић" из Бањалуке за освојену награду на Републичком такмичењу литерарних радова о теми "Јасеновац-Доња Градина",

- Викторија Аврамовић, девети разред ОШ "Свети Сава" из Зворника за освојену награду на Републичком такмичењу ликовних радова "Јасеновац-Доња Градина",

- Ирина Мимић, девети разред ОШ "Веселин Маслеша" из Фоче за награду на Републичком такмичењу из области "Како бити сигуран на интернету",

- Теа Горановић, седми разред ОШ "Шамац" из Шамца за освојену награду на Републичком такмичењу из области "Како бити сигуран на интернету"

- Марина Токановић, четврти разред ОШ "Вук Караџић" из Бијељине за освојену награду на Републичком такмичењу литерарних радова о теми "Безбједно са бициклом",

- Ведрана Комленовић, шести разред ОШ "Соколац" са Сокоца за освојену награду на Републичком такмичењу ликовних радова "Безбједно са бициклом".

Свечаности у Културном центру Бански двор у Бањалуци присуствовали су највиши званичници Републике Српске и Србије, представници политичког, јавног, културног и спортског живота.

Република Српска прославља Дан Републике и 32 године постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Кисић: Када смо сложни нема граница ни баријера

Министар за бригу о породици и демографији Србије Дарија Кисић поручила је данас у Бањалуци, поводом Дана Републике - 9. јануара, да ћа живјети Република Српска и српски народ, те позвала Србе да буду сложни јер тада нема никаквих граница ни баријера.
Кисићева је истакла да су званичници Србије увијек ту да здушно подрже Републику Српску и јасно поруче да су Срби један народ.

"Желимо да окупимо српски народ у јединству и слози, али и у раду, да заједно покажемо колико можемо, јер када се удружимо сигурна сам да немамо никаквих граница и никаквих баријера", рекла је Кисићева новинарима.

Она је нагласила да ће живјети Република Српска.

Тренутак са додјеле признања који је многе очи напунио сузама (ФОТО)

Принц Филип: Клањам се свима који су животе уградили у темеље Српске

Принц Филип Карађорђевић поручио је поводом Дана Републике Српске - 9. јануара да се клања свима који су животе уградили у темеље Српске.
Принц Филип је свим грађанима Српске пожелио мир, инвестиције, просперитет, веће плате и пензије, боље услове за школовање дјеце, више радних мјеста, саопштено је из његове канцеларије.

"Клањам се породицама палих бораца, рањеника и бораца прве категорије. Живела Српска!", поручио је принц Филип.

Он је навео да ће, као и претходних година, свечаном дефилеу у Бањалуци присуствовати у знак поштовања према онима који су животе уградили у темеље Републике Српске.

Додик уз загрљај додијелио орден Баји Малом Книнџи

Срби и Руси бране истину и мир

Директор Националног драмског позоришта Русије - Александринског театра из Санкт Петербурга Сергеј Јемељанов, који је данас одликован поводом Дана Републике Српске, изјавио је да српски и руски народ, уз вјековно пријатељство и заједничку вјеру, веже и чињеница да дуги низ година бране истину и мир.

"Сада Русију и Републику Српску повезује блиско пријатељство и у области умјетности", рекао је Јемељанов у обраћању на свечаном уручењу одликовања поводом Дана Републике - 9. јануара.

Он је позвао Народно позориште Републике Српске да учествује на највећем позоришном форуму у Русији - Међународном позоришном фестивалу "Александрински" који ће бити одржан у септембру у Санкт Петербургу.

Јемељанов је захвалио за одличије и честитао Божић поздравом "Христос се роди!".

Сергеј Јемељанов је одликован Орденом Његоша другог реда, а ово одличје му је на свечаности у Бањалуци уручио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Орбану највише одликовање Републике Српске

Гујон: Српска гарант мира и просперитета Србима са друге стране Дрине

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон честитао је рођендан Републици Српској поручивши да је она гарант мира и просперитета српског народа.

„Рођена у миру, сачувана у рату, а данас једни правни оквир који омогућава развој, мир и просперитет српском народу са друге стране Дрине. Срећан ти рођендан, Републико Српска“, поручио је Гујон у објави на „Фејсбуку“.

Амбасади САД није проблем прослава Дана Републике Српске, већ што је то Свети Стефан

Петронијевић: Девети јануар - гарант очувања Српске

Девети јануар је важан и није само симболичан датум настанка Републике Српске, већ гарант њеног очувања, а ријечи предсједника Републике Српске Милорада Додика да се народ и власт Српске боре за уставна начела и све оно што је наведено у Дејтонском споразуму су охрабрујуће, изјавио је Срни адвокат Горан Петронијевић.

„Охрабрило ме ово што смо чули у говору предсједника Српске. Гласно и јасно је рекао да оно за шта се народ и власт Српске бори није сепаратизам“, истакао је Петронијевић.

Он је напоменуо да је растакање Дејтонског мировног споразума веома опасно и да онај ко то ради не мисли добро БиХ.

„Не могу оптуживати Додика да је он сепаратиста, а да истовремено руше Устав међународно признате државе за чије се очување бори. Онај ко се бори за опстанак уставних начела он мисли добро, а то је управо Додик“, нагласио је Петронијевић.

Он је рекао да је поступак који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика искључиво политички, те да нема везе са правом, и додао да је Додик једини који се у БиХ залаже за Дејтонски споразум док се активност других може прогласити државним ударом.

„Непуноправни високи представник злоупотребљава бонска начела која су такође противправно донесена. Онда се долази до ситуације да он мијења Кривични закон, да он мијења Устав. Знате шта је то? То је државни удар. То је државни удар на међународно признату БиХ“, нагласио је Петронијевић.

У истој држави, напоменуо је Петронијевић, не могу да постоје и раде два законодавна органа са истим овлаштењима.

„То су сада Парламентарна скупштина БиХ и Кристијан Шмит. Сви заговорници овлаштења Кристијана Шмита, који кажу да има пуно овлаштење да то ради, нека распусте Парламентарну скупштину. Можда ће им то бити лакше“, рекао је Петронијевић.

 

 

Бјелица: Свим Србима срећан Дан Републике Српске

Свим Србима срећан Дан Републике Српске са Сокоца из срца Романије, са Новог Зејтинлика, мјеста које је печат наше државности и најснажнији симбол наше слободе, поручио је начелник соколачке општине Милован Бјелица.

„Република Српска мора чувати и његовати своје особености да би остала српска, а мора градити своје институције да би била Република. Да би била успјешна мора да разумије себе и свијет око себе, мора да се бори за своје мјесто у свијету“, навео је Бјелица у честитки.

Настала је у миру, подсјетио је он, јер су најугледнији Срби са лијеве стране Дрине схватили куда све иде и шта се спрема нашем народу.

„Прваци Српске демократске странке научили су лекције из логора НДХ, објелоданили су истине које су скриване и прећуткиване и народ је то схватио. Из тога је настала Република Српска“, истакао је Бјелица, члан Главног одбора СДС-а.

Бјелица каже да ко не препозна дух времена и није у стању да се прилагоди, да еволуира - осуђен је на пропадање.

Тробојка на 28 метара: Рођенданска честитка Горских спасилаца Српској

У ужем центру Бањалуке данас забрана рада угоститељских објеката

Угоститељским објектима у центру Бањалуке данас је поводом Дана Републике забрањен рад и точење алкохолних пића, саопштено је из Градске управе.

Наредба о забрани донесена је на захтјев Полицијске управе Бањалука како би се обезбиједило несметано одржавање прославе Дана Републике, 9. јануара.

Контролу извршења задатака из ове наредбе вршиће Одјељење за инспекцијске послове и комунална полиција, уз асистенцију припадника полиције.

Додик честитао Дан Републике

Мајдов: Српска је вјечна, срећан ти рођендан, Републико!

Свјетски и европски првак у џудоу, репрезентативац Србије Немања Мајдов из Источног Сарајева рекао је да је Дан Републике Српске празник који српски народ с поносом слави, јер је то празник отаџбине која је слобода и сигурност.

„То потврђује и овогодишњи слоган ' Симбол слободe' под којим се обиљежава овај велики дан, 9. јануар 1992. године, дан када је донесена историјска и стратешка одлука за опстанак Срба и њихову мирну и срећну будућност“, истакао је Мајдов за Срну поводом обиљежавања Дана Републике.

Он је нагласио да је 9. јануар гарант слободе за српски народ у БиХ, те да није било храбрости и одлучности тадашњих представника српског народа у Скупштини СР БиХ, а касније српских бораца и наших хероја не би било ни Републике Српске нити Срба на овим просторима.

„Свакако да је то и дан када се са дужним поштовањем и поносом морам сјетити и свог дједа Николе-Слободана Мајдова који је 1992. године дао свој живот за Републику Српску и слободу коју ми данас уживамо. Такође, и мој отац Љубиша своје најбоље године, као младић, провео је у рову и као учесник Одбрамбено-отаџбинског рата, са својим саборцима бранио и одбранио наша огњишта. На нама младима је да поштујемо херојство и јунаштво наших предака, да никада не заборавимо њихову жртву и да је преносима у насљеђе нашим потомцима“, истакао је Мајдов.

Патријарх Порфирије: Српска је израз вијековне тежње српског народа да живи у слободи, правди и миру

Све спремно за свечани дефиле на Tргу Kрајине

Свечани дефиле у оквиру Централног догађаја поводом Дана Републике заказан је за 17.00 часова на Тргу Крајине у Бањалуци гдје се очекује рекордан број учесника, око 3.000, припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, јавног и цивилног сектора Српске.

Током обиљежавања Дана Републике Српске 9. јануара у фокусу јавности је свечани дефиле који посебно одушевљава грађане Српске.

Ове године спектакуларну прославу употпуниће „дрон шоу“ са око 200 „малих летјелица“.

У оквиру свечаног дефилеа биће представљена 22 ешалона МУП-а Српске, 14 пјешадијских и осам мотризованих.

Ове године први пут ће учествовати ученици Средње школе Министарства унутрашњих послова Републике Српске са три ешалона, али и 55 ешалона цивилног сектора, потврђено је у МУП-у.

Предузимају се појачане мјере безбједности с циљем одржавања повољног стања безбједности у предстојећем периоду, истакли су из МУП-а, те упутили позив грађанима да дођу у Бањалуку и да Дан Републике прославе у миру и достојанствено.

„Желимо да сви грађани присуствују. Још једном их позивамо да дају свој допринос и да у миру, с љубављу, присуствују представљању наших ешалона и свечаном дефилу“, поручио је грађанима министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Издата је наредба о забрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају на подручју Српске, осим за превоз пиротехничких средстава за извођење најављених ватромета, и то 9. јануара до 24.00 часа.

Из Кабинета предсједника Републике Српске потврђено је да ће у Београду и широм Српске бити организован синхронизовани ватромет с почетком у 20.00 часова, што су поводом Дана Републике договорили предсједник Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

Спектакл на Тргу Крајине у Бањалуци употпуниће и Даница Црногорчевић која ће премијерно извести пјесму „За живот Српске“, али заједно са Полицијским оркестром МУП-а Српске и пјесме „Пукни зоро“ и „Весели се српски роде“.

На концертној бини наступиће Баја Мали Книнџа, Аца Лукас и Мирослав Илић.

Баја Мали Книнџа премијерно ће извести и ауторску пјесму о Републици Српској која је посебно припремљена за Дан Републике, поручујући да је важно чувати отаџбину. Кроз пјесму је описан и тренутак у којем се Српска налази и притисци међународне заједнице.

Поручено је да ће на Тргу Крајине у Бањалуци бити уприличена спектакуларна прослава Дана Републике, што је довољно разлога да грађани Српске дођу у што већем броју.

Несторовић: Ми смо један народ, Додикове поруке охрабрујуће

Тробојка на студентском центру „Никола Тесла“

У част обиљежавања Дана Републике - 9. јануара и ове године на четвром павиљону Студентског центра „Никола Тесла“ Универзитета у Бањалуци истакнута је велика застава Републике Српске.

Четврти павиљон Студентског центра „Никола Тесла“ налази се у кампусу „Универзитетски град“ у Бањалуци и у њему су смјештени студенти бањалучког Универзитета, једног од два јавна универзитета у Републици Српској.

 

Брнабићева честитала 9. јануар

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић упутила је данас честитку предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, којој је пожељела успјех и напредак.

Брнабићева је нагласила да Република Српска у Србији увијек има искреног пријатеља са свим својим ресурсима и несебичном помоћи зарад даљег развоја.

„За мир и стабилност настављамо заједно да се боримо радом, знањем и креативношћу, како би регион кренуо путем напретка, на добробит свих грађана“, навела је Брнабићева.

Она је свим грађанима Републике Српске пожељела добро здравље, безбједност и сваку срећу у личном животу.

„Поводом Дана Републике Српске, у име Владе Србије и у своје име, Вама и грађанима упућујем срдачне честитке, уз најбоље жеље за напредак и благостање Републике Српске и српског народа“, поручила је Брнабићева у честитки.

Званичници Српске честитали Дан Републике

Стевандић: Чувати Српску - бастион слободе

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић честитао је свим грађанима 9. јануар - Дан Републике Српске уз жељу да њен 32. рођендан прославе поносно и достојанствено, у миру, слози, јединству, те поруку да је обавеза свих да се чува, јача и воли Српска као бастион одбране интереса, слободе, националног и духовног идентитета српског народа.

„Никада нећемо престати да славимо Дан Републике, дан нашег поноса и националног јединства, упркос свим притисцима и пријетњама. Српска је за нас највећа светиња и то право нико не може, нити смије да нам оспори! Створили смо је крвљу, одбранили у рату, сачували у миру и славићемо је заувијек!“, поручио је Стевандић у честитки.

Он је нагласио да је Република Српска највећа и најљепша побједа у чије темеље су уграђени животи храбрих српских бораца којих се треба сјећати са највећим пијететом и одавати највиша признања, као и ратним војним инвалидима и породицама страдалих, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Стевандић је нагласио да се сада јасно види значај историјске, визионарске и државотворне одлуке посланика Скупштине српског народа у БиХ, који су 9. јануара 1992. године прогласили Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право.

 

Истакнуте тробојке у Дервенти , вечерас ватромет

У Дервенти су истакнуте тробојке у част обиљежавања 9. јануара - Дана Републике, а на Тргу православља вечерас ће бити уприличен и ватромет.

На централном спомен-обиљежју погинулим борцима Војске Републике Српске у 10.30 часова биће служен парастос и положени вијенци, најављено је из Градске управе Дервента.

Свечани пријем биће одржан у 11.00 часова у Центру за културу.

Република Српска данас слави 32. рођендан.

Бројни читаоци су послали своје фотографије на којима се забиљежили свој начин обиљежавања Дана Републике.

Баја Мали Книнџа објавио пјесму "Републико Српска" ВИДЕО

Делегација Срба са Косова и Метохије на свечаном дефилеу

Делегација Срба са Косова и Метохије присуствоваће у Бањалуци обиљежавању Дана и 32. рођендана Републике Српске, најављено је из Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Делегација Срба са Косова и Метохије присуствоваће данас свечаном дефилеу поводом Дана Републике Српске.

Предсједник Одбора Милорад Арлов и делегација Срба са Косова и Метохије, са предсједником Српске листе и директором КБЦ Косовска Митровица Златаном Елеком на челу, положиће у 11.00 часова вијенац и цвијеће на Споменик 12 беба у главној улици у Бањалуци.

Дачић: Дан настанка Српске - један од најважнијих у новијој српској историји

Требиње: Ватромет и дефиле возила у част Дана Републике

Из Градске управе Требиње позвали су грађане да се данас прикључе обиљежавању Дана Републике Српске у овом граду, гдје ће бити одржан и традиционални дефиле возила, као и концерт и ватромет у част 9. јануара.

Градоначелник Мирко Ћурић уприличиће пријем за представнике удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, након чега ће заједно положити цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године, најављено је из Градске управе.

У послијеподневним часовима биће организован традиционални дефиле возила улицама Требиња, а полазак слављеничке колоне предвиђен је за 15.00 часова са платоа бивше касарне „Војвода Лука Вукаловић“.

У 20.00 часова биће приређен ватромет са Херцеговачке Грачанице, након чега ће у башти под платанима бити одржан концерт сестара Гобовић - близнакиња Марине и Марије, познатих извођача традиционалне музике.

Кустурица: Српска једна од култура насталих много прије распада мултикултурног система СФРЈ

Вукелић: Безбједност на задовољавајућем нивоу

Начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић је казао да је МУП Српске извршио све безбједносне провјере, те да је све спремно за обиљежавање 9. јануара, Дана Републике.

"Више од мјесец дана, МУП Српске предузима појачане мјере безбједности. Након свих извршених безбједносних провјера, анализа и планова, можемо констатовати да је безбједност на задовољавајућем нивоу. У овом тренутку, МУП не располаже ниједном информацијом о особама које би потенцијално могле угрозити данашње догађаје“, истакао је Ђурића Вукелић, начелник ПУ Бањалука.

Како каже, МУП је упознао јавност да ће у строгом центру Бањалуке бити тотална обустава саобраћаја.

Кузмановић: Српска је трајна категорија, њено оспоравање неоствариво

Бијелић: Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ документ је од историјске важности

Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ документ је од историјске важности, поручио је Слободан Бијелић, из Асоцијације Ствараоци Републике Српске, гостујући у нашем Отвореном програму „Симбол слободе“.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске, наглашава да није било другог избора, већ да се боримо за своју слободу.

Вучић: Србија ће се оштро противити сваком унижавању Српске

Грађани истакли заставе поводом Дана Републике

Бројни грађани широм Српске славе Дан Републике. Тако је Милан Тамамовић из Козарске Дубице послао слику своје куће коју је украсио српским заставама.

 

Грађани Источног Сарајева: То је моја држава у којој живим, мјесто гдје ће моја дјеца одрастати

„Живот дам, Републику Српску не дам“! „То је моја држава у којој живим, мјесто гдје ће моја дјеца одрастати“. Овако своју Републику виде грађани Источног Сарајева.

Аутопутеви Републике Српске активно учествују у свечаностима

Аутопутеви Републике Српске активно учествују у свечаностима поводом 9. јануара, Дана Републике.

Ове године, на начин да су возачима омогућили бесплатну вожњу ауто-путем 9. јануар.

Грађани широм Српске послали фотографије поводом Дана Републике (ФОТО)

Поводом Дана Републике и трећег дана Божића посвећеног Светом првомученику и архиђакону Стефану, Света архијерејска литургија биће служена у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Почетак литургије је у 9 часова. Литургију ће служити Његова светост патријарх српски Порфирије.

У 10 часова планирано је полагање вијенаца на српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик у Сокоцу

У 12 часова додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима (Културни центар Бански двор)

Сједница Сената Републике Српске (Палата Републике) у 14 часова.

За 17 часова биће уприличен Свечани дефиле - Трг Крајине (уз дрон шоу, мапинг и 3Д анимација са визуалом симбола Републике)

У 19 часова концерт на којем ће наступити регионалне звијезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа одржаће се на Тргу Крајине у Бањалуци.

Представа Националног драмског позоришта Русије (Александринског театра) из Санкт Петербурга Народно позориште Републике Српске у 20 часова.

Прослава Дана Републике Српке биће обиљежена и у осталим локалним заједницама.

Дан Републике Српске биће обиљежен у Брчко дистрикту у сриједу, 10. јануара.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана