Амбасади САД није проблем прослава Дана Републике Српске, већ што је то Свети Стефан

Танјуг
Амбасади САД није проблем прослава Дана Републике Српске, већ што је то Свети Стефан

САРАЈЕВО - Америчка Амбасада у Сарајеву саопштила је данас поводом 9. јануара Дана Републике Српске поруком да проблем није у прослави празника, него у одлуци да то буде 9. јануар.

"Проблем не лежи у прослави празника, него у одлуци да то буде деветог јануара. Повезиванје тог обиљежаванја са православним вјерским празником у супротности је са неколико одредби Устава БиХ којима се забранјује дискриминација. Ово је ствар закона, а не нечијег мишљења", наводи се у саопштењу.

Додају да члан 3 Дејтонског Устава прописује да се ентитети у потпуности морају придржавати одлука институција БиХ, укључујући и коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ.

"Према Кривичном закону БиХ, непоштивање пресуда Уставног суда БиХ представља кривично дкело. И ово је ствар закона, а не нечијег мишљења. САД очекују да ће релевантне институције за спровођење закона и правосудне институције спровести истрагу о сваком случају кршенја закона који је повезан са прославом Дана Републике Српске деветог јануара", навели су из Амбасаде САД.

        Подсјетили су и да су САД и прије реговале на, како су навели, антидејтонска дјелованја и неће оклијевати да то ураде и убудуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана