Српска приводи крају израду новог закона о државним службеницима: Прво тест, па интервју

Ведрана Кулага Симић
Српска приводи крају израду новог закона о државним службеницима: Прво тест, па интервју

БАЊАЛУКА - Прва верзија новог закона о државним службеницима у Републици Српској требало би да буде завршена на јесен, а једна у низу новина је планирана при самом запошљавању јер би, прије интервјуа за посао, кандидати требало да прођу писмени тест.

Реформа јавне управе у Републици Српској, али и БиХ, иако траје годинама, још није достигла жељени темпо. Важећи Закон о државним службеницима у Српској на снази је од 2008. године, а одређене измјене усвојене су прије пола деценије.

Да се повлаче одређени потези да би се дошло до ефикасније јавне управе тврди за “Глас” вршилац дужности директора Агенције за државну управу Српске Александар Радета, додајући да би нови закон, који је у припреми, требало да отклони доста примједаба које се могу чути са разних страна, од запошљавања до оцјењивања.

- Округли сто са представницима СИГМА и Европске комисије планиран је за идућу седмицу и тада ћемо разговарати и о појединим рјешењима нашег закона. Постоји и радна група која ради на тим питањима и очекујемо да у скорије вријеме приведемо све крају. Радна верзија, која би била понуђена у јавну расправу, могла би бити до септембра, октобра - рекао је Радета.

Подвукао је да се иде ка потпуно новом закону и да се приступило измјени гдје год су увидјели да има проблема и нејасноћа у садашњим правилима.

- Једна од замјерки и СИГМА и Европске комисије је и што немамо писмено тестирање прије интервјуа приликом запошљавања, тако да планирамо да убудуће они који испуњавају услове конкурса, ако прођу тест, приступају интервјуу - рекао је Радета и додао да ће највјероватније бити приједлог да оцјењивање рада службеника буде рађено једном, а не два пута годишње.

Реформу јавне управе, подсјетио је, у цијелој БиХ траже Свјетска банка и Европска комисија, те да буду прихваћени приступи СИГМА који су валидни у цијелој Европи.

- Радимо колико можемо. Свака држава је специфична, а ми ћемо настојати да слиједимо препоруке и савјете колико год можемо - рекао је Радета, који је нагласио да приједлог новог закона иде у јавну расправу, затим на Владу, те Народну скупштину Српске, када ће добити коначну верзију.

О рјешењима и плановима које мисле да спроведу у дјело причали су и са представницима надлежног синдиката, али како је истакао, размотриће све приједлоге који стигну током јавне расправе.

Реформа јавне управе је, како истичу и из Владе Републике Српске, један од предуслова за успјешну интеграцију БиХ у Европску унију, али и обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању. Модернизација јавне управе је потребна не само због пута ка ЕУ него, прије свега, као претпоставка за одговорну и трошковно ефикасну државну службу.

Правилник

Одређене промјене већ су ступиле на снагу и на нивоу БиХ, а односе се и на оцјењивање државних службеника. Измјенама и допунама Правилника о начину оцјењивања њиховог рада, које је припремила Агенција за државну службу БиХ, планирано је да ће знање и способности убудуће долазити под лупу једном годишње, а не два пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана