Српска обезбиједила вакцине за масовну имунизацију

Срна
Српска обезбиједила вакцине за масовну имунизацију

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће масовну имунизацију становништва омогућити контингенти вакцина против вируса корона који су пристигли у Српску, али и нови, који се очекују.

Вишковић је рекао за “ЕуроБлиц” да Република Српска има на располагању 80.000 кинеских вакцина “синофарм”, за које се чека одобрење Агенције за лијекове БиХ.

“Прије тога је стигло 25.000 руских вакцина. У међувремену је путем “Ковакса” дошло 70.000. Очекујемо да путем “Ковакса” стигне још око 100.000 “Фајзерових” вакцина, од којих 33 одсто припада Српској. Треба да путем “Ковакса” добијемо и одређену количину вакцина жастра зенекаж, а очекујемо да добијемо потврду из Русије да добијемо још бар 100.000 доза жспутњикаж, као и додатних 80.000 доза кинеских вакцина жсинофармж. Све то ће нам омогућити да идемо у масовнију вакцинацију”, истакао је Вишковић.

Он је нагласио да ће Српска у овом кругу завршити вакцинацију људи старијих од 65 година, што значи да ће ускоро потом моћи да почне вакцинацију свих осталих грађана.

Вишковић је свима који су Српску критиковали због вакцина поручио да је постигнут огроман успјех када се погледа да много веће економије и даље муку муче са набавком вакцина.

“Ми смо се у почетку ослонили на жКоваксж систем и заједничку набавку на нивоу БиХ и по ко зна који пут смо преварени. Изгубили смо неколико мјесеци у тој превари. Када смо видјели да смо обманути, Српска је кренула својим путем и успјела да обезбиједи одређени број вакцина од Русије и Кине. То је био и још је мукотрпан посао”, оцијенио је Вишковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана