Српска не диже револуцију

Дарко Момић
Српска не диже револуцију

Бањалука - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након јучерашњег састанка са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим у Бањалуци поручио је да због непоштовања споразума који су потписали лидери неће дизати револуцију, него ће одговорити политичким ставом у Народној скупштини РС.

Он је изјавио да је политичка ситуација била незаобилазна тема разговора са руским амбасадором, истичући да очекује да ће ускоро о свему свој став заузети ЕУ која је давно рекла да су НАТО и европске интеграције одвојени процеси. Додик је рекао и да је измишљено питање плана за НАТО послужило као опструкција за формирање власти.

- Видљиво је да је споразум опструисан, а вјетар у леђа опструкцији дају они који нису задовољни. Хоћемо да уђемо у власт и испоштујемо вољу српског народа. Све што није воља српског народа, Република Српска ће одговорити на адекватан начин - поручио је Додик.

Он је истакао да ће НСРС разматрати стање и тражити дијалоге са адекватним саговорницима, али да је легитимно право Скупштине да тражи враћање надлежности и да се са Федерацијом БиХ и друга два народа о томе разговара.

- Нисмо спремни да уђемо у војне савезе, него имамо свој аутентичан приступ томе - поновио је Додик.

Нагласио је да не очекује подршку опозиције у НСРС, јер све вријеме покушава да подилази странцима и лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, а не да се бори за интересе Српске.

- Покушаћу да тражим српско јединство, што сам и раније чинио, али опозицији очигледно није стало до тога, већ да подилази странцима и Изетбеговићу. Ово што радимо није авантуризам. Ако не буде договора до 5. септембра, не значи да ћемо одмах 6. септембра ићи у Народну скупштину. Обавићемо договор, добро се припремити, а онда ћемо у парламент. Ако нас опозиција не подржи, имамо двије трећине у НСРС да донесемо документ са којим ћемо ићи у преговоре са Федерацијом БиХ - рекао је Додик.

Иванцов је рекао да Русија даје безусловну подршку економској сарадњи са Републиком Српском, а када је ријеч о имплементацији изборних резултата, сматра да је тај посао требало да буде урађен у складу са Дејтонским споразумом и равноправношћу народа.

- Дејтонски принцип подразумијева да побједници из свих народа учествују у формирању власти. Дакле, три водеће странке и у складу са правилима предсједавајући Савјета министара треба да буде Србин и то треба да буде испоштовано - поручио је Иванцов.

Он је навео да супротни ставови треба да буду стављени по страни, јер је БиХ скоро годину дана без Савјета министара, што блокира економске реформе и правосуђе.

- Постоје рјешења за ситуацију, а то је оно што је потписано 5. августа - поручио је Иванцов.

Руски амбасадор јуче је у Бањалуци разговарао и са предсједником Народне скупштине РС Недељком Чубриловићем који је оцијенио да не постоји ниједан разуман разлог да не буде формиран нови сазив Савјета министара који би требало да одражава вољу грађана.

- Једно од основних начела демократије је да представници конститутивних народа који су добили највише гласова формирају и врше власт јер је то смисао одржавања избора - рекао је Чубриловић у разговору са Иванцовим.

Злоупотреба договора

Милорад Додик је истакао да је Република Српска учествовала у формирању Оружаних снага и УИО, али није очекивала да ће, након неколико година, договор на овакав начин злоупотријебити бошњачка страна.

- Опструкције из политичког Сарајева су удар на вољу бирача - поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана