Srpska ne diže revoluciju

Darko Momić
Srpska ne diže revoluciju

Banjaluka - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon jučerašnjeg sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim u Banjaluci poručio je da zbog nepoštovanja sporazuma koji su potpisali lideri neće dizati revoluciju, nego će odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS.

On je izjavio da je politička situacija bila nezaobilazna tema razgovora sa ruskim ambasadorom, ističući da očekuje da će uskoro o svemu svoj stav zauzeti EU koja je davno rekla da su NATO i evropske integracije odvojeni procesi. Dodik je rekao i da je izmišljeno pitanje plana za NATO poslužilo kao opstrukcija za formiranje vlasti.

- Vidljivo je da je sporazum opstruisan, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Sve što nije volja srpskog naroda, Republika Srpska će odgovoriti na adekvatan način - poručio je Dodik.

On je istakao da će NSRS razmatrati stanje i tražiti dijaloge sa adekvatnim sagovornicima, ali da je legitimno pravo Skupštine da traži vraćanje nadležnosti i da se sa Federacijom BiH i druga dva naroda o tome razgovara.

- Nismo spremni da uđemo u vojne saveze, nego imamo svoj autentičan pristup tome - ponovio je Dodik.

Naglasio je da ne očekuje podršku opozicije u NSRS, jer sve vrijeme pokušava da podilazi strancima i lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, a ne da se bori za interese Srpske.

- Pokušaću da tražim srpsko jedinstvo, što sam i ranije činio, ali opoziciji očigledno nije stalo do toga, već da podilazi strancima i Izetbegoviću. Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u Narodnu skupštinu. Obavićemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u parlament. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u NSRS da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore sa Federacijom BiH - rekao je Dodik.

Ivancov je rekao da Rusija daje bezuslovnu podršku ekonomskoj saradnji sa Republikom Srpskom, a kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, smatra da je taj posao trebalo da bude urađen u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnošću naroda.

- Dejtonski princip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda učestvuju u formiranju vlasti. Dakle, tri vodeće stranke i u skladu sa pravilima predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin i to treba da bude ispoštovano - poručio je Ivancov.

On je naveo da suprotni stavovi treba da budu stavljeni po strani, jer je BiH skoro godinu dana bez Savjeta ministara, što blokira ekonomske reforme i pravosuđe.

- Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. avgusta - poručio je Ivancov.

Ruski ambasador juče je u Banjaluci razgovarao i sa predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem koji je ocijenio da ne postoji nijedan razuman razlog da ne bude formiran novi saziv Savjeta ministara koji bi trebalo da odražava volju građana.

- Jedno od osnovnih načela demokratije je da predstavnici konstitutivnih naroda koji su dobili najviše glasova formiraju i vrše vlast jer je to smisao održavanja izbora - rekao je Čubrilović u razgovoru sa Ivancovim.

Zloupotreba dogovora

Milorad Dodik je istakao da je Republika Srpska učestvovala u formiranju Oružanih snaga i UIO, ali nije očekivala da će, nakon nekoliko godina, dogovor na ovakav način zloupotrijebiti bošnjačka strana.

- Opstrukcije iz političkog Sarajeva su udar na volju birača - poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana