Српска чека регистар јавних службеника

Срна
Српска чека регистар јавних службеника

Република Српска још није добила регистар јавних службеника, односно, свих радника који плату примају из републичког буџета.

У Министарству управе и локалне самоуправе тврде да су свој дио посла давно одрадили, али да рокове из пројекта који се ради са Свјетском банком нису испоштовали остали нивои власти. Српска већ има неколико регистара запослених у јавној управи, а нови би био проширен и са осталим буџетским корисницима. 

Откако је, крајем прошле године, донесен Закон о регистру запослених, код корисника буџетских средстава мало се шта урадило. Министар управе и локалне самоуправе поручује – не нашом кривицом.

“Идеја је била да ће све четири нивоа власти имати тај регистар, да ће се практично паралелно проводити тај пројекат. Самим тим Свјетска банка сада чека да се заврше остале обавезе, да бисмо ми могли завршити своју имплементацију. Законом је прописано да ће нови регистар и даље водити, тај проширени, Агенција за државну управу”, истакла је Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.

Под буџетским корисницима се, осим запослених у јавној управи и локалној самоуправи, између осталог, подразумијевају и радници судова и тужилаштава, запослени у просвјети и Фонду ПИО.

Свјетска банка тражила је и да се у ту групу сврстају и здравствени радници, који нису обухваћени законом, па ће он, кажу у Агенцији за државну управу, можда морати и да се мијења. Главна корист од регистра била би та што би се тачно знало колико има радника који се финансирају из ентитетских, али и из бх буџета, и ко прима једну, а ко више плата, и да ли су дупле функције неспојиве.

Знало би се и у којим областима има вишка, а у којима мањка радника. Увођење реда, по свој прилици, не одговара федералним властима. Иако званичних нема, према незваничним подацима, у Федерацији БиХ, само у јавној управи у локалним заједницама ради 13.500 људи, дупло више него у Републици Српској. 

Јединствени регистар биће у фокусу нове Владе Српске, и то у смислу реформе јавне управе. “Смањење учешће издатака у текућој потрошњи у јавној управи биће реализовано кроз успостављање регистра запослених код свих корисника буџетских средстава, те кроз измјену организације јавне управе и повећање ефикасности њеног рада”, истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе РС. 

У БиХ, од 2015., на снази је мораторијум на запошљавање у јавној управи на свим нивоима. Ипак, према подацима Агенције за статистику БиХ, било је нових запошљавања. Незванични подаци показују да је, у овој години, само у државним БХ институцијама радило више од 23 хиљаде људи. Што се тиче Републике Српске, од око пет хиљада запослених у јавној управи, половина ради у Пореској и Геодетској управи, као и у републичком Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана