Србима саобраћај, Хрватима одбрана, Бошњацима дипломатија

Ж. Д.
Србима саобраћај, Хрватима одбрана, Бошњацима дипломатија

Сарајево - Лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ на наредном састанку, који би могао да буде одржан наредне седмице, дефинисаће и расподјелу министарских фотеља у Савјету министара, сазнаје “Глас Српске”.

Начелно је постигнут договор да Србима осим мјеста предсједавајућег Савјета министара припадну три министарства и то Министарство саобраћаја и комуникација, Министарство спољне трговине и економских односа те Министарство цивилних послова или Министарство правде.

Према сазнањима “Гласа Српске”, странка Драгана Човића, којој би требало да припадну три министарства, највјероватније ће добити ресоре спољних послова или финансија, а заинтересована је и за министарства правде и одбране.

СДА, сама или с евентуалним коалиционим партнерима из бошњачког блока, дијелиће три позиције. Према најавама из ове странке, они су заинтересовани за Министарство финансија које, како кажу, никада није припадало овој странци. Уколико и овога пута одустану од те позиције, прихватиће Министарство иностраних послова, гдје би могао да се устоличи актуелни предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић. Заинтересовани су и за Министарство цивилних послова, гдје би још четири године на челу остао Адил Османовић, те за Министарство за људска права и избјеглице, као и Министарство безбједности.

- Договор о расподјели позиција биће постигнут у другој фази разговора, након што буду утврђени основни принципи дјеловања. Засад не слути да би у расподјели требало да буде већих проблема - тврде извори “Гласа”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана