Срби умиру у Хашком трибуналу због неадекватне здравствене заштите

Срна
Срби умиру у Хашком трибуналу због неадекватне здравствене заштите

Бањалука - Због неадекватне здравствене заштите и старости осуђеника, у притворској јединици Хашког трибунала до сада је преминуло 12 српских генерала и високих политичких званичника, упозоравају невладине организације и представници Центра за истраживање рата Републике Српске.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић сматра да је црна статистика великог броја преминулих Срба у притворској јединици Хашког трибунала највећим дијелом посљедица њихове неадекватне здравствене заштите.


"Не можемо то дефинисати као жсумњиве смртиж јер би то значило да постоји нечија умијешаност. У питању је забрана лијечења или небрига о здрављу српских затвореника у притворској јединици Хашког трибунала", истиче за Срну предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Он напомиње да је најбољи примјер који потврђује ове квалификације случај генерала Здравка Толимира и истиче да је још један доказ писмо Владе Србије које је премијер Александар Вучић објелоданио послије генералове смрти.

Влада Србије била је упозната о лошем здравственом стању генерала Толимира због чега је својевремено упутила писмо предсједнику Хашког трибунала, тражећи да генерала пусте на привремену слободу ради лијечења, напомиње Савчић.

"Ако ви некоме ускратите право на лијечење, шта је то него намјера да се здравствено стање погорша или да се заврши фаталним исходом", наглашава Савчић.

Он подсјећа да је исти случај био и са предсједником бивше Савезне Републике Југославије Слободаном Милошевићем, који је више пута тражио адекватно лијечење.

"Ту је и случај генерала Ратка Младића, који је због лошег здравственог стања више пута тражио адекватну здравствену заштиту, а више пута га је прегледала и руска екипа љекара", наводи Савчић.

Он указује и на случај првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, који је тражио и добио посебну статусну конференцију, на којој је, као дугогодишњи љекар, судском Вијећу представио шта све може, осим година старости и нарушеног здравља, да утиче на смртне исходе осуђеника.

"Очигледно је да адекватан начин лијечења, поготово хроничних болесника, апсолутно не постоји у притворској јединици Хашког трибунала", истиче Савчић, наводећи да се у сличним проблемима и ситуацији налазе и Срби осуђени и оптужени за ратне злочине у БиХ.

Он напомиње да у БиХ постоје примјери гдје чак изостаје и адекватна врста медицинске помоћи, поготово када се ради о ортопедским помагалима код људи који се налазе на издржавању затворске казне.

Савчић подсјећа да се у јавности појавило и писмо из Естоније које је Милан Лукић упутио у име генерала Драгомира Милошевића и Милана Мартића, а које говори о њиховом веома тешком здравственом стању.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић наводи за Срну да је велики број српских генерала и других оптужених лица који су се налазили у Хашком трибуналу, а који су преминули због неадекватне здравствене заштите.

Којић сматра да постоји основ да све то испитају надлежни органи јер би све притворске јединице требало да имају обезбијеђену адекватну здравствену заштиту за оптужена и осуђена лица.

"Симптоматично је да у притворској јединици Хашког трибунала постоји толики број смртности и одређених нелогичности које би требало да испитају надлежни органи - они који имају надзор над притворском јединицом Хашког трибунала", наводи Којић.

Члан тима одбране генерала Ратка Младића у Хашком трибуналу Миодраг Стојановић истиче да већина оптужених у Хашком трибуналу сматра да напор којем су изложени, стрес, начин исхране и темпо суђења њихове године и здравствено стање не могу да поднесу.

Стојановић каже да генерал Младић има хронично обољење, као резултат ранијих можданих удара који су трајно оштетили његово здравље, те сталне промјене крвног притиска које могу бити фаталне.

"Одбрана води интензивне активности да му се омогући адекватан медицински третман, али не наилазимо на разумијевање", упозорава Стојановић.

У притворској јединици Хашког суда, осим Слободана Милошевића, умрли су и градоначелник Вуковара Славко Докмановић, као и некадашњи директор болнице у Приједору Милан Ковачевић.

Генерали Војске Републике Српске - Момир Талић, Ђорђе Ђукић и Милан Гверо преминули су недуго пошто су из Хага пуштени на лијечење у Србију.

Генерал Миле Мркшић преминуо је прошле године у Португалији на издржавању хашке казне, а 2007. године иста судбина је задесила и некадашњег предсједника СДС-а Братунца Мирослава Дероњића на издржавању казне у Шведској.

Некадашњи предсједник Републике Српске Крајине Милан Бабић је 2006. године извршио самоубиство у својој ћелији. Недавно је у Хагу преминуо и вјештак судске медицине и експерт одбране Ратка Младића - Душан Дуњић /65/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана