Срби у Подрињу живе у страху

Маријана Миљић Бјеловук
Срби у Подрињу живе у страху

БРАТУНАЦ - Пријава против потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића због учешћа у злогласној јединици “Ел муџахедин” и пријетњи да би клао “све што носи српско име, па и дјецу” биће данас допуњена и након тога прослијеђена на адресу Тужилаштва БиХ. Поред тога, у петак би већ у локалном парламенту требало да буде ријечи о његовој смјени.

Пријаву против Дедића поднио је предсједник Удружења грађана “Источна алтернатива” РС Војин Павловић полицији у Братунцу још 8. децембра и то због његове ратне биографије, учешћа у злогласној јединици “Ел муџахедин” и пријетњи да би “клао све што носи српско име”.

- Позван сам из полиције да данас дам додатну изјаву како би пријава против Дедића била допуњена. Такође, у полицији ће се појавити и четири свједока да дају изјаве, а који би требало да свједоче против њега. Након тога Тужилаштву ће одмах бити прослијеђена сва та документација и остало је све на њима - рекао је “Гласу Српске” Павловић.

Један од свједока који ће се данас појавити у полицији у Братунцу и који би требало да свједочи против Дедића је и предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

- Одазваћу се данас позиву полиције јер сам спреман да свједочим против Дедића. Он не жели ништа добро Србима, што се јасно може закључити из онога што је причао. Вјерујем да није промијенио своје мишљење. Свим срцем жели да нанесе зло Србима, поготово онима у Кравици, која је вјековно српско село, односно бастион српства на овим подручјима - рекао је “Гласу” Којић.

Сматра да Дедић ни данас нема ништа боље намјере од оних када је 7. јануара, на највећи и најрадоснији хришћански празник Божић, кренуо у поход на Кравицу.

- Након много година његова мржња је само већа. Срби у Кравици, односно у комплетном Подрињу живе у страху због његових изјава које су за сваку осуду и за које треба да договара - поручио је Којић.

Општински одбор СНСД-а Братунац најавио је да ће покренути иницијативу за смјену Дедића са функције потпредсједника Скупштине општине, а како сазнајемо, већ у петак на сједници Колегијума СО биће ријечи о смјени Дедића.

- Иницијатива за смјену биће спремна до петка и тада ћемо о њој гласати. Дедић неће остати на позицији на којој је тренутно и то нико неће спријечити. Након свега требало је сам да поднесе оставку, а не да се покреће иницијатива за његову смјену - казали су “Гласу” у локалном парламенту.

Дедић је за једну сарајевску телевизију говорио о свом учешћу у рату у који је отишао као малољетник да “брани БиХ од агресије”, те да је као припадник јединице “Ел муџахедин” био на Озрену.

Етничко чишћење

Борачке организације широм Српске подржале су захтјев да буде испитана ратна прошлост Вехида Дедића и његова улога у страдању Срба у Кравици, на Озрену и другим ратиштима у протеклом рату.

- Јединица “Ел муџахедин”, која је била директно потчињена команди Трећег корпуса, починила је најмонструозније ратне злочине над српским борцима и цивилима са подручја Озрена и долине ријеке Криваје и тако извршила невиђено етничко чишћење - рекао је предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана