Срби имају право да 12. маја виде униформе ВРС

Дарко Момић
Срби имају право да 12. маја виде униформе ВРС

Бањалука - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је јуче да ће припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ 12. маја сљедеће године обући униформу Војске Републике Српске, истакавши да српски народ има право на то.

Он је оцијенио да је “очигледно да у Сарајеву никако да се навикну да неко има право на своје мишљење”.

- Ради се о 12. мају, дану када се обиљежава формирање Војске Републике Српске и то колико разумијем није спорно. У закону пише да Трећи пјешадијски (РС) пук баштини и наставља традицију ВРС, а дио традиције су и униформе - рекао је Додик.

Он је нагласио да је договорено у војним структурама БиХ да се 12. маја, када се обиљежава Дан ВРС, као дио историјског приказа или генезе могу користити обиљежја из прошлости.

- Не видим зашто је неко толико скочио на то. Не мислим да је то тема о којој треба толико дискутовати, али мени је разумљиво шта је. Покушавају направити атмосферу која треба да истакне РС као најважнији проблем, а ми то наравно нисмо - рекао је Додик у Бечу, коментаришући најаву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да ће против Додика поднијети кривичну пријаву “због изазивања побуне у Оружаним снагама БиХ”.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је као глупост тврдње из Федерације БиХ да приједлог да дио припадника Трећег пјешадијског (РС) пука носи униформу ВРС представља угрожавање мира.

- То је предложено у протоколарну сврху поводом обиљежавања Дана и сјећања на оно што јесу традиције и вриједности ВРС, а које баштини Трећи пјешадијски (РС) пук ОС БиХ, и то није угрожавање мира - рекла је Цвијановићева у Бањалуци.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић оцијенио је јуче као “провидне, јадне и синхронизоване” нападе на Милорада Додика и таргетирање Војске Републике Српске због његове изјаве о униформама.

- Униформе, заставе и симболи Армије РБиХ употребљавају се на дневној бази на свим свечаностима, а недавно су у Сарајеву уочене и “Зелене беретке”. Циљ тих синхронизованих напада је да се овдје изазове потпуни хаос и да БиХ уђе у вртлог кризе из које неће изаћи - рекао је Стевандић.

Он је додао да је то један од разлога зашто још није формиран Савјет министара.

- Све ово изгледа као најава рата против Републике Српске. Ријеч је о синхронизованим, отвореним нападима из Сарајева на Српску са великим новцем уложеним у међународну кампању и покушај да се кроз сатанизацију испослују будући кривци за неред и хаос који се упорно изазива из ФБиХ, а који би се адресирао Српској - рекао је Стевандић. Он је рекао да ова странка има сазнања да се тренутно код бошњачких политичких партија прикупљају средства да се покуша добити подршка Њемачке за повратак бонских овлашћења високог представника. - Евентуална употреба бонских овлашћења у Републици Српској неће бити примијењена, јер је то непроводиво, али може бити узрок кризе и распада БиХ - оцијенио је Стевандић.

Дачић

Поводом најава Жељка Комшића да ће против Милорада Додика поднијети кривичну пријаву “због изазивања побуне у ОС БиХ”, министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је јуче да изјаве Комшића и бошњачких представника нису биле много конструктивне у односу на српски народ у БиХ која је заједничка земља три народа и два ентитета.

- Србија је гарант Дејтонског мировног споразума и чврсто га подржава. То значи да стојимо иза територијалног интегритета БиХ, али с друге стране стојимо иза свих права Срба као конститутивног народа и, не само српског, већ и других народа и оба ентитета - рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана