Спорни конкурси и стручни испити

В. К.
Спорни конкурси и стручни испити

Сарајево - Одбор државне службе за жалбе при институцијама БиХ прошле године је добио 132 жалбе службеника које су махом сумњали у регуларност промјена на радном мјесту и стручних испита.

Извјештај о раду овог одбора у 2016. показује да је највише спорних ситуација за службенике у институцијама БиХ било из области радних односа. Члановима одбора је стигло 58 жалби које су се односиле на суспензије, накнаде, разврставање у платне разреде, оцјену рада, распоред на радно мјесто и одсуство са посла.

Због сумњи у регуларност конкурсних процедура поднесене су 43 жалбе, а највише их се односило на одбачене пријаве на огласе за попуњавање радних мјеста и резултате стручног испита. Одбор је разматрао и шест предмета из области дисциплинских поступака, а на пропуштене и предузете радње институција су биле 23 жалбе.

Одлуке државне службе за жалбе такође подлијежу преиспитивању у Суду БиХ. Од 31 предмета преиспитаног у Суду БиХ у 21 случају су одлуке одбора постале правоснажне, а десет је враћено на поновни поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана