Спорне копије личних карата и видео-надзор

В. К.
Спорне копије личних карата и видео-надзор

Сарајево - Агенција за заштиту личних података у БиХ запримила је лани рекордан број приговора у којима су становници указали на злоупотребу њихових личних података и затражили стручно мишљење, које је у великом броју случајева потврдило њихове сумње.

Надлежнима је током прошле године стигло 148 приговора грађана, што је више него икада од 2010. Из Агенције поручују да свако може поднијети приговор када сазна или посумња да је неко ко је обрађивао њихове податке повриједио његово право или постоји опасност за повреду права.

У 2018. години је, како је наведено у извјештају Агенције за заштиту личних података, ријешено 80 приговора. У потпуности је усвојено 29, а дјелимично пет приговора.

- Грађани су лани имали замјерке на обраду јединственог матичног броја у уговору о испоруци и коришћењу топлотне енергије те давање личних података корисника комуналне услуге испоруке топлотне енергије, затим због обраде личних података из персоналног досијеа и копирања личне карте, без правног основа, успостављања видео-надзора у улазу у стамбену зграду, упућивање нежељених позива на приватни мобилни телефон, као и због захтијевања копије личне карте - наведено је у извјештају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана