Sporne kopije ličnih karata i video-nadzor

V. K.
Sporne kopije ličnih karata i video-nadzor

Sarajevo - Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH zaprimila je lani rekordan broj prigovora u kojima su stanovnici ukazali na zloupotrebu njihovih ličnih podataka i zatražili stručno mišljenje, koje je u velikom broju slučajeva potvrdilo njihove sumnje.

Nadležnima je tokom prošle godine stiglo 148 prigovora građana, što je više nego ikada od 2010. Iz Agencije poručuju da svako može podnijeti prigovor kada sazna ili posumnja da je neko ko je obrađivao njihove podatke povrijedio njegovo pravo ili postoji opasnost za povredu prava.

U 2018. godini je, kako je navedeno u izvještaju Agencije za zaštitu ličnih podataka, riješeno 80 prigovora. U potpunosti je usvojeno 29, a djelimično pet prigovora.

- Građani su lani imali zamjerke na obradu jedinstvenog matičnog broja u ugovoru o isporuci i korišćenju toplotne energije te davanje ličnih podataka korisnika komunalne usluge isporuke toplotne energije, zatim zbog obrade ličnih podataka iz personalnog dosijea i kopiranja lične karte, bez pravnog osnova, uspostavljanja video-nadzora u ulazu u stambenu zgradu, upućivanje neželjenih poziva na privatni mobilni telefon, kao i zbog zahtijevanja kopije lične karte - navedeno je u izvještaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana