Спорна одлука Уставног суда БиХ отворила Пандорину кутију: Могућ и удар на шумско земљиште у Српској

Вељко Зељковић
Спорна одлука Уставног суда БиХ отворила Пандорину кутију: Могућ и удар на шумско земљиште у Српској

БАЊАЛУКА - Након што је Уставни суд БиХ оспорио један од чланова Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске и донио одлуку према којој се ово земљиште проглашава државним, у власништву БиХ, сличан сценарио би се могао десити и када је у питању шумско, али и водно земљиште у Српској.

Упозорили су на ово из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, истичући да постоји реална опасност да представници бошњачких партија искористе посљедњу одлуку Уставног суда БиХ и поднесу сличну апелацију и за шумско земљиште, које заузима око 52 одсто територије РС.

- Не би нас изненадило да се одлуче и на тај корак, те на тај начин угрозе територијални интегритет и суверенитет Српске, а који јој загарантован Уставом БиХ и Дејтонским споразумом. На овај начин укупно више од 60 одсто територије Српске би се нашло на удару - истакли су за “Глас Српске” из овог министарства, наводећи да је посљедња одлука овог суда незаконит и неуставан преседан против којег ће се борити свим легалним средствима.

Како су објаснили, Уставни суд БиХ је доносећи ову одлуку “погазио” своје раније одлуке из 2017. и 2018. године.

- Они су тада разматрајући различите апелације навели да је пољопривредно земљиште добро од општег интереса те да је ово земљиште, а које није било предмет приватизације, власништво Српске, односно да она њиме управља и располаже - навели су из овог министарства.

То је уосталом, како кажу, потврдио и ОХР, који је 2010. године донио одлуку о попису државне имовине у и изван БиХ, а којом као државна имовина није пописано пољопривредно земљиште на које се односе измјене Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске.

- Уставни суд је сада погазио све своје раније одлуке, што говори да се ради о чисто политичком потезу који нема никакве везе са правом, а ни са Уставом БиХ, а чији је тумач овај суд - рекао је портпарол овог министарства Александар Мацановић.

Да се ради о политички мотивисаној одлуци Мацановић аргументује и примјером из ФБиХ, гдје сличан закон годинама постоји, а који за “тумаче уставности” није споран.

Наиме, у Закону о пољопривредном земљишту ФБиХ из 2009. године, а за који су гласали посланици СДА, такође стоји одредба да је ФБиХ та која одлучује како ће располагати пољопривредним земљиштем.

- Федерација је титулар над пољопривредним земљиштем. То никоме није спорно, али јесте када је у питању РС. Шта нам све то говори, да се ради о политички мотивисаној одлуци и удару на суверенитет Српске, с циљем да се централизује БиХ - увјерен је Мацановић.

У међувремену, додао је он, министарство ће наставити да ову имовину уписује као власништво Српске, јер јој је то право дато кроз Устав БиХ.

Ријеч је о око 85.000 хектара пољопривредног земљишта које се до сада водило као власништво разних пољопривредних комбината, а који годинама уназад више не постоје.

Пресуда

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту РС којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана