Сплитски “историчар” тврди да су Срби извршили геноцид у НДХ

Глас Српске
Сплитски “историчар” тврди да су Срби извршили геноцид у НДХ

Београд - У низу скандалозних дјела објављених у Хрватској у којима се минимизују српске жртве, а оправдава и рехабилитује усташтво, сплитски “историчар” Стјепан Лозо у књизи “Идеологија и пропаганда великосрпскога геноцида над Хрватском” тврди да су током Другог свјетског рата Срби починили злочине у Независној Држави Хрватској (НДХ), преносе “Вечерње новости”.

Наводи се да се тој књизи налази ауторова тврдња да је “потпуна измишљотина да су Срби у љето 1941. године побијени у Госпићу, Глини, Грахову, Кореници и Грачацу”, да је “то то клевета Српске православне цркве (СПЦ)”, као и да су “недужне усташе биле жртве српске агресије 1941. године”.

“Оклеветали су Хрвате за геноцид над Србима превентивном пропагандом, са предумишљајем, већ у јуну 1941. године, а онда почели геноцид над Хрватима”, пише Лозо.

Као примјер “настраности и дијаболичности такве пропаганде СПЦ” овај “историчар” наводи “случај из котара Лапац, при чему СПЦ клевеће Хрвате да су истријебили Србе, док је истина супротна - Срби су готово потпуно истријебили Хрвате”.

“У јуну 1941. почиње српска побуна у НДХ, а у источној Херцеговини масовно страдају недужни Хрвати”, пише Лозо и тврди да су “први геноцидни злочин уопште на простору НДХ” починили Срби у Автовцу.

Он је до ових тврдњи дошао “након 15 година истраживања”.

“Новости” наводе и да ће се 30. новембра у Сиску одржати скуп који организују “Хрватски студиј” и Хрватско католичко свеучилиште на којем ће се говорити о “лажи да је у том граду постојао концентрациони логор за дјецу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана