Специјални тим треба да истражује крађу умјетнина

Горан Маунага
Специјални тим треба да истражује крађу умјетнина

Тузла - У БиХ треба формирати специјализовану канцеларију тужилаца и судија који би радили само на рјешавању крађа умјетничких дјела, сматра предсједник Центра против кријумчарења умјетнинама (ЦПКУ) из Тузле који је недавно објавио базу података о умјетнинама украденим у БиХ.

Он је подсјетио да правосуђе до сада није отворило ниједан процес у вези са крађом умјетнина, иако њихов број није занемарљив.

- У бази су подаци о 109 украдених умјетничких дјела. Сада би требало да ентитетске и власти на нивоу БиХ формирају специјализовану канцеларију у којој ће бити тужиоци и судије који ће радити само на тим предметима - каже Јусуфовић.

У бази коју су креирали су подаци о дјелима несталим из Међународне галерије портрета Тузла, Умјетничке галерије БиХ и приватне колекције породице Мулабдић. Међу дјелима за којима се трага су и "Портрет Меше Селимовића" Исмета Мујезиновића и "Аутопортрет" Божидара Јакца нестала из Међународне галерије портрета Тузла, "Мјесечина на Женевском језеру" Фердинанда Ходлера, "Гроб светог Спиридона" грчког мајстора и "Саваот" италијанског мајстора украдена из Умјетничке галерије БиХ. Од дјела несталих из колекције Мулабдић могу издвојити "Магдалену" Ђоке Мазалића и "Женски акт" Петра Тијешића. У бази је и 46 православних икона из 15. и 16. вијека и два ремек-дјела Фердинанда Ходлера који су нестали из Умјетничке галерије БиХ на самом почетку рата. Претпоставка је да су нестала из галерије уз помоћ неких од тадашњих службеника који су касније отишли из Сарајева.

- Интерпол БиХ је до сада трагао само за 14 умјетнина. Објављивањем базе биће стечени услови за увид у потрагу за 109 дјела. Ми смо истраживањима утврдили да су за нека умјетничка дјела или групу дјела издвајане десетине хиљада евра. Слична база не постоји ни на једном другом мјесту због компликоване организације БиХ - каже Јусуфовић.

Додаје да је приручник који су израдили једини и најважнији документ у БиХ који се тиче нестанка умјетнина.

- Радимо анализе и истраживања и повезујемо институције. Нас су ангажовала тужилаштва Сарајевског и Тузланског кантона и радили смо на расвјетљавању крађе умјетничких дјела из сарајевског хотела "Холидеј ин" - каже Јусуфовић.

База је однедавно доступна на интернет страници Центра, а на њеној припреми и прикупљању података рађено је протекле двије године.

Организација

Џенан Јусуфовић каже да је Центар против кријумчарења умјетнинама покренуо јер је схватио да пракса игнорисања пљачки умјетничког насљеђа мора да буде прекинута.

- Број опљачканих и несталих умјетнина је огроман, а фондови многих умјетничких и институција културе су девастирани - рекао је Јусуфовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана