СНСД: Закони о Суду и Тужилаштву БиХ неуставне категорије

Срна
СНСД: Закони о Суду и Тужилаштву БиХ неуставне категорије

Бањалука - Савез независних социјалдемократа /СНСД/ поновио је данас да су закони о Суду и Тужилаштву БиХ неуставне категорије које је наметнуо високи представник.

Из СНСД-а наводе да у свакој држави законе доноси парламент као законодавни орган, по овлаштењу које му је изричито дато уставом.

"Високи представник је наметањем закона кршио Дејтонски споразум и Анекс 4. – Устав БиХ. Притом је проглашавао да такви закони одмах ступају на снагу и да не могу бити промијењени све док их не усвоје оба дома Парламентарне скупштине БиХ", наводи се у саопштењу СНСД-а.

У саопштењу се додаје да је високи представник кршио и бонска овлашћења, јер се у њима и не помиње доношење било каквих аката из надлежности било ког парламента у БиХ, већ само аката из надлежности Предсједништва БиХ и Савјета министара, који не доносе законе.

Све оне који тврде да је Народна скупштина Републике Српске, доносећи одлуку о расписивању референдума за изјашњавање о законима о Суду и Тужилаштву БиХ прекршила Дејтонски споразум и Устав БиХ, из СНСД-а питају који су то чланови Дејтонског споразума и Устава БиХ прекршени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана