СНСД покреће парламентарну истагу о криминалу у УИО

Свјетлана Тадић, Фото: Г. Шурлан
СНСД покреће парламентарну истагу о криминалу у УИО

Бањалука - СНСД ће затражити парламентарну истрагу о дешавањима у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, јер се поставља питање да ли имамо селективну правду када предсједник ФБиХ Живко Будимир бива ухапшен због неколико десетина хиљада КМ мита, а бивши директор УИО Кемал Чаушевић са имовином вриједном милионе данас слободан пије кафу на Башчаршији.

Рекао је то члан Главног одбора СНСД-а Драго Калабић на конференцији за новинаре у Бањалуци. Он је нагласио да свако треба да одговара за своја дјела.

- Aли да ли је правда селективна када је у питању Будимир и још неки ликови? Зашто је Суд БиХ блокирао Чаушевићу имовину вриједну неколико милиона, а он данас пије кафу на Башчаршији и зашто је Будимир ухапшен за неколико десетина хиљада мита - нагласио је Калабић и додао да ће СНСД парламентарну истрагу покренути на идућој сједници Парламента БиХ.

- Очигледно је да се у УИО свашта дешавало, није нормално да неко покаже имовину вриједну милионе КМ и да послије тога ништа не буде. Шта је са осталима који су учествовали у томе, за колико је оштећена цијела БиХ и конкретно Република Српска - упитао је Калабић.

Нагласио је да СНСД стално упозорава да је на сцени селективни приступ.

Калабић је рекао да се на примјеру хапшења предсједника ФБиХ показало да су бошњачке партије у ФБиХ ћутале и нису хтјеле створити адекватан законодавни и безбједносни оквир.

- И оно мало ратних злочинаца што је осуђено, помиловано је, а окорјели криминалци су добили прилику да шетају, не ФБиХ, него цијелом БиХ, па вјероватно и ван граница - рекао је Калабић и додао да је у РС помиловано једно лице.

Нагласио је да ће се о свему овоме морати разговарати, јер је БиХ нефункционална.

- РС ће због тога урадити анализу која ће се наћи пред Скупштином РС. Aнализираће се позиција РС у БиХ, колико нас БиХ кошта и шта је могуће урадити у смислу прекомпозиције, да би све било функционално. Aгенције и институције жестоко нас коштају, а непотребне су - рекао је Калабић.

Додао је да СНСД остаје при ставу да су Оружане снаге БиХ непотребне, скупе, нерационалне и да их треба укинути.

- За то је потребна сагласност свих, али зна се и да без сагласности РС нема новца за ОС. Нисмо спремни издвајати новац за оно за шта други желе, нека свако плаћа своју политичку одлуку - истакао је Калабић.

Изетбеговић

Калабић је рекао да, с обзиром на оно што се дешавало у региону, члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић има прилику да се на годишњицу убиства војника ЈНA, 2. маја, појави у Добровољачкој улици.

- Изетбеговић има прилику да уради оно што је тражио у Београду, да личним примјером покаже и да свој одговор на дешавања у Добровољачкој. Изетбеговић и истомишљеници имају прилику да покажу однос према жртвама и о томе да их не разликују - рекао је Калабић.

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана