СНСД близу договора за избор потпредсједника ФБиХ

Срна
СНСД близу договора за избор потпредсједника ФБиХ

Сарајево - СНСД близу је договора са Либералном странком и Народном странком "Радом за бољитак" о покретању заједничке иницијативе за избор потпредсједника Федерације БиХ /ФБиХ/ из реда српског народа, рекао је Срни делегат у Дому народа федералног парламента Славиша Михајловић.

Он је навео да би ту иницијативу, уколико буде постигнут договор, у име Клуба Срба на наредној сједници Дома народа покренуо СНСД. 

"Ми смо и јутрос, као и протеклих дана, разговарали са челницима политичких партија за које сматрамо да би могле да подрже иницијативи СНСД-а. У тренутним разговорима смо најближи договору са Народном странком жРадом за бољитакж и Либералном странком", рекао је Михајловић. 

Према његовим ријечима, СНСД дефинитивно остаје при ставу да жели да покрене иницијативу и да свог кандидата за потпредсједника ФБиХ. 

"То једна од најбитнијих функција и СНСД жели да припадне њој да би могла да заштити свој народ у будућем периоду, јер године које долазе неће бити нимало лаке", истакао је Михајловић. 

Он подсјећа да СДП БиХ има највећи број делегата унутар Клуба Срба и да може да покрене иницијативу, али да је најавио да ће, уколико се нешто не промијени, наставити да дјелује опозиционо. 

"У таквој консталацији односа кључ рјешења избора потпредсједника ФБиХ је у рукама СНСД-а", нагласио је Михајловић. 

Он каже да је број од пет делегата - три СНСД-а и по један Либералне странке и Народне странке "Радом за бољитак" - довољан за покретање иницијативе, јер је, према Пословнику о раду Дома народа и Уставу ФБиХ, за то потребна трећина изабраних делегата.

"Став Централне изборне комисије БиХ је да је пет делегата трећина од 13 делегата колико тренутно броји Клубу Срба. Та иницијатива мора добити подршку оба дома или у другом кругу гласања само једног дома Парламента ФБиХ. Очекујем да ће парламентарна већина уважити иницијативу СНСД-а", рекао је Михајловић. 

Он је раније изјавио да је ситуација у вези са избором потпредсједника ФБиХ и замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ много озбиљнија него што се то чини у први мах. 

"Ту није ријеч само о страначком кадровању и постављању функционера из појединих политичких партија, већ је прави смисао заузимање позиција прије уставних реформи у БиХ и ФБиХ", рекао је Михајловић. 

Према његовим ријечима, значајна је позиција потпредсједника ФБиХ и замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ, јер ће тај дом бити политичка арена, гдје ће се дешавати највећи дио договора и процеса о уставним реформама. 

Он напомиње да политичка елита из Сарајева настоји дати ексклузивно право Демократском фронту /ДФ/, као што је то некада чинила СДП-у, односно да се сва кадровска рјешења која припадају српској квоти дају једној политичкој партији. 

Управо на тај начин је, каже Михајловић, ДФ и Жељко Комшић постао дио комбинаторике будуће власти у ФБиХ и БиХ, напомињући да је исти посао радио и прије четири године са позиције СДП-а. 

"СНСД као политичка партија која је на себе преузела обавезу да заштити српски народ у ФБиХ је заинтересована за те позиције како би могли активно учествовати у уставним реформама које ће се десити у наредне двије године", додао је Михајловић. 

Конститутивна сједница Дома народа ФБиХ је прекинута, а није изабран замјеник предсједавајућег Дома из реда српског народа, нити потпредсједник ФБиХ. 

Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ умјесто 17 чини 13 делегата због чињенице да је ЦИК БиХ одбио четири кандидатуре кандидата који су се у два изборна процеса различито изјашњавали.

У овом клубу СДП БиХ има шест делегата, СНСД три, а по једног делегата имају "Наша странка", Либерална странка БиХ, Народна странка "Радом за бољитак" и ДФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана