Слободан Малдини: Доња Градина ће чувати сјећања на зло

Драгана Келеч
Слободан Малдини: Доња Градина ће чувати сјећања на зло

У намери да очувамо спомен на жртве и страхоте геноцида који се тамо догодио Спомен-подручје Доња Градина мора преузети улогу Меморијалног центра Јасеновац. Врата новог документационог центра Доња Градина биће отворена свим истраживачима и пружиће им сазнања о правим размерама трагедије Срба, Јевреја и Рома која се догодила на простору Јасеновца и Доње Градине.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” чувени архитекта из Београда Слободан Малдини, који ће као експерт помагати Одбору за имплементацију пројекта Меморијалног центра Спомен-подручја Доња Градина.

* ГЛАС: Шта сте савјетовали Организационом одбору који прати имплементацију пројекта Меморијалног центра Спомен-подручја Доња Градина?

МАЛДИНИ: Потребно је обезбедити саобраћајно решење за прихватање већег броја аутобуса и индивидуалних возила. Треба обезбедити велики паркинг простор који ће бити издвојен из Меморијалног центра. Са централног паркинга прилазиће се Меморијалном центру интерним возилима на електропогон, која су нечујна и не загађују околину. На тај начин биће сачуван мир и еколошки систем комплекса Доње Градине. Предложио сам да се у програм Меморијалног центра унесе изградња и организација рада документационо-истраживачког центра. Тај центар садржаваће комплетну документацију која је преузета из Меморијалног центра Јасеновац и сачувана од уништења и заборава. Врата новог документационог центра биће отворена свим истраживачима - научним радницима, студентима, средњошколцима и пружиће им сазнања о правим размерама трагедије Срба, Јевреја и Рома која се догодила на простору Јасеновца и Доње Градине. Предложио сам да, поред сталне поставке музеја који ће бити саграђен на подручју Меморијалног центра Спомен-подручја Доња Градина, буде изграђен и простор уметничке галерије. У њој ће радове излагати уметници из РС, региона и целог света. Тематика изложби биће људско страдање, хуманост и саосећајност међу људима.

* ГЛАС: Колико је сложен тај пројекат и шта је кључно приликом његове реализације?

МАЛДИНИ: Пројекат је изузетно сложен, јер је намера да буде саграђен Меморијални центар који ће у блиској будућности преузети функцију Меморијалног центра Јасеновац. Наиме, свесни смо покушаја прекрајања историје, односно ублажавања догађања у Јасеновцу с циљем да постепено овај комплекс буде потиснут из сећања нације. У намери да очувамо спомен на жртве и страхоте геноцида који се тамо догодио, потребно је да Доња Градина преузме улогу Меморијалног центра Јасеновац. Биће то место на које ће у будућности долазити генерације наше деце и где ће се неговати меморија на страдања Срба, Јевреја и Рома.

* ГЛАС: Колико је важно да у Меморијалном центру буде ангажован неко од свјетских стручњака како би све о чему говорите имало глобални одјек?

МАЛДИНИ: Да би Спомен-подручје Доња Градина постало важна тачка на светској мапи историјских, али и туристичких знаменитости и да би избегли локалан карактер овог комплекса, оно мора бити саграђено на светском нивоу. То не значи да је потребно уложити и много више новца. Потребно се само определити за врхунску идеју. Лично, желео бих да позовем да учествује на овом међународном конкурсу светски познат архитекта Данијел Либескинд. Он је аутор чувених пројеката Јеврејских музеја у Берлину и Копенхагену. Волео бих да позовем архитекту Тадаоа Анда, аутора бројних музеја и галерија у свету. Врхунски светски аутори допринели би да идеја изградње Меморијалног центра добије међународни значај. Да би овај Меморијални центар добио већи значај у свету потребно је укључити и међународне организације као што су светски познате организације Јевреја чији су сународници страдали на подручју Доње Градине. Поред Срба и српских организација из региона, убеђен сам да ће светске јеврејске организације прихватити позив за учешће у реализацији овог пројекта било да њихови историчари организују програме, предавања и семинаре или путем новчаних прилога. У сваком случају, то је важна карика за реализацију овог пројекта. Такође, потребно је у реализацију пројекта укључити и представнике Рома, пре свега, путем ширења свести о правим размерама њиховог страдања на подручју Доње Градине.

Награде

* ГЛАС: Ви сте још прије неколико деценија радили на идеји Спомен-комплекса Доња Градина?

МАЛДИНИ: Још 1979. године учествовао сам на југословенском конкурсу за идејно решење Спомен-комплекса Доња Градина. Нисам веровао да ћу после 37 година бити у тиму који води реализацију овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана