Славко Тошовић, кандидат СДС-а за начелника општине Источно Ново Сарајево: Мора бити заведен ред у јавном сектору

Жељка Домазет
Славко Тошовић, кандидат СДС-а за начелника општине Источно Ново Сарајево: Мора бити заведен ред у јавном сектору

Грађани од мене могу да очекују ред, рад и просперитет општине, а приоритети су развој привреде и запошљавање младих људи, каже кандидат СДС-а за начелника општине Источно Ново Сарајево Славко Тошовић.

* ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих избора и шта ће они донијети становницима Ваше општине?

ТОШОВИЋ: Очекујем личну и побједу СДС-а. Био сам начелник када је изградња ове општине била на почетку. Направио сам регулациони план и док сам био начелник, довео сву инфраструктуру. Очекујем да наставим тамо гдје сам стао. Остало је доста објеката који су започети док сам био начелник, а ни данас нису завршени, као што су позориште и спортска дворана. На дворани нема челичне конструкције. Гдје је нестала и како, не знам, али та средства никада нису проведена кроз буџет, а ријеч је о неколико десетина тона челика. Очекујем да јавна предузећа стану на ноге и да профункционишу јер се задњих година у њих ништа не улаже. То је први приоритет, да јавна предузећа стану на ноге, да послују позитивно и да не зависе од кредита јер су данас сва у кредитима. Биће много теже него 2000. године јер је општина сада презадужена. Има старих кредита које је начелник репрограмирао, а ту је и нови кредит од два милиона КМ који је неплански потрошен, што је установила и ревизија која је због тога и других пропуста сачинила негативан ревизорски извјештај. Потрудићу се да РАОП и изварани радници дођу до својих средстава и да ова фирма почне да ради, јер су бивши радници гладни и жедни.

* ГЛАС: Шта је у основи Вашег програма и за шта ћете се залагати?

ТОШОВИЋ: Основа су развој инфраструктурних пројеката и враћање привредног живота у општину. Ни приватна ни јавна предузећа сада не раде, сва су угушена. Не купује се ни грађевинска опрема у нашим продавницама, а ниједан радник из ове општине не ради на градилиштима иако је у току градња 750 станова. Фирме из ове општине чак ни сијалице не мијењају. Приоритет у послу морају имати предузећа из Источног Новог Сарајева.

* ГЛАС: Шта ћете прво урадити ако побиједите на изборима?

ТОШОВИЋ: Прво ћу покушати ријешити проблем финансирања јавних предузећа и пронаћи пројекте које она могу радити за општину, а не да доводимо фирме из других општина. Са радницима РАОП-а идем пред зграду Владе. Знамо ко им је направио проблем и тај га мора и ријешити. Бићу пред зградом Владе док се тај проблем не ријеши. Не можемо више слушати причу да ће нам бити боље, а свака година је све гора. Овдје су људи без наде, рађају се дјеца, али људи одлазе.

* ГЛАС: Како ћете грађанима гарантовати да ћете испунити обећано ако побиједите?

ТОШОВИЋ: Када дођем на власт, Влада РС ће морати према нама да се односи равномјерно као и према западном дијелу РС. Ако треба, спаваћу у Влади јер нам морају дати наш новац и улагати у капитална средства, болницу, Универзитет…

* ГЛАС: Како бисте оцијенили противничке кандидате?

ТОШОВИЋ: Мој противкандидат из СНСД-а мисли да је човјек који све зна, а по максими такви обично ништа не знају. За протекле четири године у ову општину ништа добро није донио. Резултати рада су катастрофални. Потрудио се да нас подијели по партијској линији, а почео је да дијели и породице погинулих бораца. Ћосић је све што је урадио, радио погрешно. Осим тога, он је овдје дошао 2012. године, а мени је ово матична општина.

Предност

* ГЛАС: Зашто грађани треба да гласају за Вас, а не за друге кандидате?

ТОШОВИЋ: Грађани треба да се сјете како је прије него што сам постао начелник изгледала ова општина. Није било ниједног метра асфалтног пута, ниједне сијалице. Нека се сјете ко је и како обезбиједио градњу Основне школе "Свети Сава", ко је направио спортску дворану и стадион "Славија", цркву, ко је Славију увео у Европу и других успјеха. Сви знају да припадам часним и поштеним људима и да никога нисам слагао. Нека дају предност ономе коме више вјерују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана