Славен Гојковић, в.д. директора ЈПШ “Шуме Републике Српске”: На крају године пословаћемо позитивно

Дарко Момић
Славен Гојковић, в.д. директора ЈПШ “Шуме Републике Српске”: На крају године пословаћемо позитивно

Када се каже да је 18 газдинстава пословало негативно, то јако ружно звучи, али када се сви фактори узму у обзир, у већини газдинстава се може оправдати такав резултат.

Сигуран сам да ће деветомјесечни обрачун показати да је најмање половина већ изашла из минуса и иако не волим да дајем обећања, увјерен сам да ће укупан резултат на крају године бити позитиван и да ћемо остварити добит, каже у интервјуу за “Глас Српске” в.д. директора ЈПШ “Шуме Републике Српске” Славен Гојковић.

Према његовим ријечима, минус од 2.630.000 марака, који су имале “уме РС” у првих шест мјесеци ове године, резултат је објективних, али и субјективних разлога.

- Објективни разлози су то што су на почетку године владали озбиљни зимски услови, док је у мају забиљежено 30 кишних дана, због чега нека газдинства нису реализовала план производње. Што се тиче субјективних разлога, неки руководиоци нису могли да се носе са ситуацијом и резултат тога су прошлонедјељне смјене - каже Гојковић.

ГЛАС: Али можете ли објаснити како је уопште могуће да “Шуме РС” послују негативно када црпе природни ресурс у који практично није потребно никакво улагање?

ГОЈКОВИЋ: Када се тако постави питање то може да дјелује јако чудно, али објаснићу вам. Ми имамо шестомјесечни план производње који морамо да остваримо, односно морамо да усијечемо одређен број кубика да бисмо остварили пројектовани приход. Уколико не извршимо план због временских услова или неких других објективних или субјективних околности, нећемо остварити ни планирани приход. Пошто у истом том периоду имамо фиксне расходе, као што су плате, струја, гориво..., уколико нисмо остварили планирани приход, онда не можемо да платимо ни поменуте фиксне трошкове и тако настаје губитак.

ГЛАС: Шта узрокује неостваривање плана производње?

ГОЈКОВИЋ: Поред временских услова све је присутнији недостатак радне снаге, јер нема довољно сјекача и тракториста и то је озбиљан проблем. Прошле године смо повећали цијене радова извођачима за десет процената, али то није довољно утицало на одлив радне снаге. То је проблем с којим се сви сусрећу и сигуран сам да ће вам то потврдити и дрвопрерађивачи. Проблем је и однос према јавном предузећу, јер већина људи на помен “Шума Српске” има негативну перцепцију, иако гарантујем да у овом предузећу ради огроман и највећи дио часних и честитих људи.

ГЛАС: Да ли међу 18 губиташа има оних који су у првом полугодишту пословали позитивно и смањили дуг из ранијег периода?

ГОЈКОВИЋ: Ми смо на крају прошле године имали четири организационе јединице које су пословале негативно, а међу њима је нпр. било шумско газдинство у Рибнику, које је већ на полугодишту исказало позитиван резултат.

ГЛАС: Прошле седмице је и премијер Српске Радован Вишковић поручио да нови директори нису сигурни на својим позицијама уколико не буду имали резултат.

ГОЈКОВИЋ: Не само нови, него и сви остали. Радићемо пресјек на девет мјесеци и они који и даље буду имали негативне трендове биће под лупом.

ГЛАС: Значи, могуће су и нове смјене?

ГОЈКОВИЋ: Не само да су могуће, већ нико не треба да вјерује да их неће бити тамо гдје не буде резултата. Може неко бити у минусу, али ако је тај минус увелико смањен у односу на ранији период, размотрићемо могућност да ти људи остану на функцијама. Али ако негдје буде настављен пад и негативан тренд, онда руководиоци тих газдинстава немају шта да очекују.

Искрена подршка

ГЛАС: Да ли је подршка Владе и ресорног министарства искрена или само декларативна?

ГОЈКОВИЋ: Подршка је искрена, о чему свједочи и то што са министарством имамо заиста врхунску сарадњу и готово свакодневно смо у контакту са министром или помоћником министра за шумарство, с којима се договарамо и усаглашавамо све кораке.

Млади горани

ГЛАС: Да ли данашња омладина зна шта су “Млади горани”?

ГОЈКОВИЋ: Нажалост мислим да већина не зна. То се погрешно посматра као некаква заоставштина бившег система. Али имамо и позитивних примјера, јер су нам се поједине средње школе обратиле са захтјевом да им платимо екскурзију, а да они то зараде кроз пошумљавање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана