Сједница СБ УН о Сребреници одложена за 21 час

РТС
Сједница СБ УН о Сребреници одложена за 21 час

Њујорк - Због великог неслагања чланица Савета безбедности УН око текста британског предлога резолуције о Сребреници, седница је најприје била одложена за сат времена али након захтјева Кине да се гласање одложи док се не дође до консензуса свих чланица, сједница је помјерена и биће одржана у 21 час.

Kинеско министарство спољних послова обавијестило је Србију да је њихов став да се гласање о приједлогу резолуције о Сребреници одложи док се постигне консензус свих чланица, сазнаје РТС. Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, раније данас, да Србија није позвана да учествује на данашњој сједници.

"Ми имамо примедбе и сматрамо да Британија није одиграла позитивну улогу у свему овоме", рекао је Дачић.

Дачић изјавио је да Русија није предала свој приједлог резолуције о БиХ, тако да ће се у Савјету безбједности расправљати само о британском приједлогу резолуције о Сребреници.

Форин офис је у понедјељак представио шесту верзију приједлога резолуције , у којој се понављају ставови на које су Србије и Република Српска имали озбиљне замјерке.

Договорен је и посебан формат за ову расраву - брифинг на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити замјеник шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права, пише РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана