Сједница Савјета безбједности одложена за сриједу у 16 часова

Агенције
Сједница Савјета безбједности одложена за сриједу у 16 часова

Њујорк - Састанак Савјета безбједности поводом приједлога британске резолуције о Сребреници одложен је за сутра у 16 часова.

 Претходно је сједница одложена два пута пошто је Русија најавила вето на приједлог британске резолуције.

Сат времена пред најављени почетак састанка Савјета безбједности, кинеске дипломате покушавале су да пронађу рјешење са представницима САД и Русије.

Франуцуска агенција пренијела је да сједница Савјета безбједности УН одложена пошто су САД и Русија одржале хитне разговоре о нацрту британске резолуције о Сребреници.

Замјеник амбасадора Русије при УН Петр Иличев оцијенио је да нацрт "ствара подјеле" и да је фокусиран само на "једну страну конфликта".

Претходно је сједница Савјета безбједности Уједињених нација, на којој треба да буде размотрена резолуција Велике Британије о Сребреници, одложена за 21 сат по средњоевропском времену, саопштио је предсједавајући СБ УН, амбасадор Новог Зеланда Џерар ван Бохемен.

Прије тога је Кина, стална чланица Савјета безбједности УН, предложила да се гласање у Савету безбједности УН о резолуцији о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица овог тијела свјетске организације.

Кинеско министарство спољних послова обавијестило је Србију да је њихов став да се гласање о приједлогу резолуције о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица.

Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана