SIPA и Тужилаштво БиХ мијењали и изнуђивали изјаве

Свјетлана Тадић
SIPA и Тужилаштво БиХ мијењали и изнуђивали изјаве

БAЊAЛУКA - Осуђујућа пресуда у "случају Кравица" донесена је на основу изјава изнуђених под пријетњама истражиоца Aгенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ од свједока оптужбе, који су и сами на Суду БиХ признали да су били малтретирани и изманипулисани.

Навели су то у писму медијима Миленко Трифуновић и друга осуђена лица у "предмету Кравица" који су на издржавању казне у Казнено-поправном заводу Фоча.

Писмо су потписали Миленко Трифуновић, Брано Џинић, Aлександар Радовановић, Слободан Јаковљевић, Бранислав Медан и Петар Митровић. 

Куловац и Булић 

Они тврде да су "главни протагонисти оваквог утјеривања истине" истражилац SIPA Бајро Куловац и тужилац Тужилаштва БиХ Ибро Булић.

- На својој кожи смо најбоље осјетили шта значи када вас у своје руке узму Куловац и Булић уз помоћ страног тужиоца. Цијели наш случај покренут је на основу изјаве узете од Петра Митровића коју је тужилац Булић узео под условима и на начин који представља грубо кршење правила струке - наводе они у писму.

Истичу да узимање те изјаве није снимано аудио-уређајем, да је изјаву диктирао Булић умјесто да то чини осумњичени Митровић.

- Врхунац је када је тужилац у изјави свједока руком дописао имена осумњичених - навели у писму.

Тврде да су током прикупљања доказа свједоци хапшени и привођени, саслушавани, да су им изјаве "пиковане" и "стављане у уста".

- Све је било подређено једном циљу, да се пошто-пото обезбиједе докази и издејствује осуђујућа пресуда. Све те прљаве процесне радње Куловца и Булића раскринкане су пред Судом, гдје су бројни свједоци оптужбе отворено говорили о притисцима, уцјенама, пријетњама - наводе осуђени у писму медијима.

Кажу да је свједок оптужбе Лука Марковић у Суду говорио како су од њега изнуђивали исказ којим би их теретио, а када им то није полазило за руком, онда су га називали "матором старчином", те му псовали "Бога старачког". 

Притисци 

Додају да је слично било и са свједоком оптужбе Драганом Куртумом, на кога је један страни тужилац вршио притисак да оптужи Ступара и Џинића, што је овај одбио.

- О свему томе, свједок Куртума је говорио на Суду. Свједок Мирко Секулић је у судници, када је видио своју изјаву, рекао да је у њој најмање његових ријечи. Станислав Вукајловић је рекао да су му пријетили кривичним прогоном, те бацали пред њега изјаве других свједока и вршили притисак како би лажно оптуживао - наводе они у писму.

Кажу да је ове и друге бројне примједбе на рад у истрази тужилац "оправдао тиме што је SIPA млада организација и да су грешке нормална појава".

Осуђеници наводе да је ово само дио противправног дјеловања на Суду БиХ.

- Ми смо први осуђени за најтеже кривично дјело, дјело геноцида. Међу нама највиши ранг је ранг осуђеног полицајца МУП-а Републике Српске. Да апсурд буде још већи, наш претпостављени, командант Љубомир Боровчанин, пред судом у Хагу је ослобођен одговорности за геноцид, те је сваки коментар излишан - наводе у писму.

Истичу да се Тужилаштво БиХ бави правним махинацијама и у "предмету Душко Јевић и остали".

У писму се наводи да су под притисцима изјаве дали и свједоци Синиша Бећаревић, Недељко Секула, Слободан Стјепановић, Никола Милаковић, Живојин Милошевић, Илија Николић, Обрадин Бакчаковић, Данило Зољић, Предраг Челић, Марко Aлексић, Љубиша Бећаревић, Томислав Дукић и Небојша Јанковић.

Наведено је да су сви ови свједоци у Суду рекли да садржај изјава које су им монтирали и потурали истражиоци не одговара ономе што су им изјавили.

На питања о оптужбама о притисцима и пријетњама свједоцима, те фалсификовању њихових изјава из SIPA су нам рекли да је истражилац Бајро Куловац од 1. јануара 2011. године запослен у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, а не у SIPA.

Из Тужилаштва БиХ су рекли да ће одговор на питања у вези са "случајем Кравица" доставити данас.

Илија Николић из Кравице код Братунца потврдио је јуче "Гласу Српске" да су се тужиоци и истражиоци "некоректно понашали" према њему, који је био свједок оптужбе у "предмету Кравица".

- Дешавало се да ме замјеник тужиоца позове телефоном и да ми по два сата сугерише шта треба да причам на суду. Рекао сам да ћу увијек говорити само истину и да нећу дозволити да ми налажу шта ћу рећи - каже он.

Изјаве свједока

Синиша Бећаревић: Истражиоци SIPA су ми пријетили. Када су ме приморали да потпишем изјаву, истргли су ми је из руке и истјерали ме напоље.

Недељко Секула: Испитивала су ме тројица истражиоца SIPA, а у записнику се наводе двојица. Нису ми прочитали закључни дио изјаве.

Слободан Стјепановић: У изјави су преформулисане моје ријечи. Истражиоци који су ме испитивали су ме вербално малтретирали.

Никола Милаковић: Службеници SIPA који су ми узимали изјаву представили су се као судије.

Живојин Милошевић: На мом саслушању било је и треће лице које се не помиње у записнику. То лице ме вријеђало на вјерској основи. Тужилац Тужилаштва БиХ ми се представио као судија.

Илија Николић: Службеници SIPA су инсистирали да кажем да је погинуло 200 људи. Ја сам говорио о стотину.

Станислав Вукајловић: Пријетили су ми кривичним прогоном, бацали пред мене изјаве других свједока и вршили притисак да би лажно оптуживао.

Лука Марковић: Изнуђивали су исказ да теретим осумњичене, а када им то није полазило за руком, називали су ме "матором старчином" и псовали ми "Бога старачког".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана