Шеранић: Епидемиолошка ситуација није повољна

Срна
Шеранић: Епидемиолошка ситуација није повољна

БАЊАЛУКА - Републику Српску у овом тренутку карактерише неповољна епидемиолошка ситуација будући да је данас потврђен највећи број случајева заразе вирусом корона, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Шеранић је подсјетио да су данас потрвђена 103 нова случаја, највише на истоку, у Бијељини и Вишеграду, те указао на потребу да се поштују мјере донесене да би се спријечило ширење вируса.

“За очекивати је да се појаве жаришта вируса корона, јер је тако било и до сада”, рекао је Шеранић за РТРС.

Он је указао да локалне заједнице треба да преузму одговорност, а да на располагању имају Институт за јавно здравље.

Требиње, које се суочило са повећаним приликом пацијената заражених вирусом корона, има капацитет да одговори на ситуацију, напоменуо је Шеранић и у том контексту истакао да се у збрињавање укључила и Универзитетска болница у Фочи.

Шеранић је истакао да нема потребе заа рестриктивним мјерама у цијелој Републици Српској, али је нагласио да ће бити изазова у предстојећем периоду и да треба паралелно организовати здравствену заштиту.

“Припремамо се за суочавање са вирусом али и са сезонским грипом. Припремамо ковид болницу на локацији старе хирургије, размишљамо о капацитетима болница у Бијељини и Источном Сарајево, радимо организацију тестирања и набавке вакцина против грипа”, рекао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана