СДП јури све српске фотеље у ФБиХ

Ведрана Кулага
СДП јури све српске фотеље у ФБиХ

БАЊАЛУКА, ДРВАР - Потпредсједник СДП-а Војин Мијатовић одбио је понуду странке да буде кандидат за позицију потпредсједника ФБиХ из реда српског народа, али и поручио да ће странка предложити људе за све четири кључне фотеље које припадају Србима у власти ФБиХ.

На посљедњој сједници Предсједништва СДП-а одлучено је да ће кандидат за потпредсједника Представничког дома Парламента ФБиХ из реда Срба бити Мира Гргић, која је већ била на тој позицији од 2011. до 2014. године док је СДС био у власти.

Мијатовић није прихватио понуду да буде кандидат за потпредсједника ФБиХ из реда српског народа, а за "Глас Српске" каже да не робује фотељама већ да му је циљ Бањалука, која је његов родни град, те да ојача странку у овом дијелу Српске.

- Мој приоритет је Бањалука. Било би крајње лицемјерно да сада, само ради функције, прихватам било шта, па и функцију потпредсједника ФБиХ. СДП је једини легитиман да то предложи са осам делегата у Дому народа у ФБиХ у српском клубу - рекао је Мијатовић и подвукао да га занимају само идући локални избори и да СДП добије одборника у градској Скупштини.

Мијатовић је, реагујући на наводе дијела делегата у Дома народа ФБиХ, а који долазе из странака са сједиштем у Српској, да су само они легитимни представници Срба и да им припадају челна мјеста у институцијама, казао да ће СДП дати кандидата и за потпредсједника тог дома у Федералном парламенту из реда српског народа.

- Легитимност у сваком дому се одређује према броју руку. СДП има осам делегата, а уз подршку још четири, који нису у нашој странци, даћемо и кандидате за предсједника Клуба Срба у Дому народа, потпредсједника тог дома, као и Представничког дома, те потпредсједника ФБиХ. Предложићемо људе за те позиције, а на гласању ћемо видјети ко је легитиман, а ко није - закључио је Мијатовић.

Клуб Срба у федералном Дому народа је коначно у потпуности попуњен у овом мандату, а чине га пет делегата из Кантона десет, гдје је већинско српског становништво, од којих су четири са Српске листе и један из Српске напредне странке, те осам из СДП-а, два из Либералне странке БиХ и по један из редова ХДЗ-а БиХ и СДА.

СДП је већ покушао да изабере шефа Клуба Срба, али иницијатива делегата Игора Стојановића за конституисање клуба није прошла јер је дио делегата бојкотовао позив за сједницу.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета јуче није одговарао на позиве, а прије неколико дана је рекао да делегати из Кантона десет неће дозволити члановима СДП-а да засједну у кључне фотеље које припадају Србима јер нису истински представници и заштитници Срба у ФБиХ. Мјеста предсједника клуба и потпредсједника Дома, казао је, припадају некоме из Ливањског кантона, јер су изабрани српским гласовима и јер се једини активно боре за Србе у Федерацији.

Витални интерес

Горан Броћета је у више наврата упитао откуд СДП да се брине за Србе у ФБиХ, те нагласио да је довољно да одговоре на питање када су у протеклих десет година, када су имали апсолутну већину у Клубу Срба, покренули питање виталног националног интереса Срба. То се, подсјетио је, никада није догодило. Додао је и да чекају да буде формиран нови сазив Савјета министара БиХ, а послије ће бити јасније ко ће чинити већину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана